Wykonanie
Wilgotny, korzenny piernik
bananowy zamieni Wasze wegańskie i bezglutenowe Święta w słodką
magię. Przepis niezwykle szybki i prosty. To piernik, który nie może się nie udać!Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta
bananowe . Mówiąc szczerze, jestem od nich uzależniona, dlatego wciąż wymyślam ich nowe wersje. Chyba nigdy nie upiekłam tego samego ciasta
bananowego, gdyż biorąc się za pieczenie nie
mogę się powstrzymać, by nie dodać do wypieku jakiegoś ekstra składniku, który właśnie mam pod ręką. No cóż... W kuchni, jak i w życiu, nie lubię się nudzić.Ostatnio stwierdziłam, że warto by było upiec świąteczną wersję
chlebka bananowego, dla tych, którzy równie mocno jak ja są od niego uzależnieni. W rezultacie powstała najpyszniejsza wegańska wersja zarówno
chlebka bananowego, jak i piernika . Ciasto aromatyczne, wilgotne, o jedynie lekko wyczuwalnym
bananowym posmaku. Całość bez dodatku rafinowanego
cukru i glutenu . Można chcieć czegoś więcej?Nie macie zdolności kulinarnych? Nie martwcie się - ten piernik wyjdzie każdemu !
wegański, bezglutenowy(blaszka 20x20 cm)- 3 bardzo dojrzałe
banany- 100-120 g
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu (ilość zależy od naszych własnych preferencji i słodkości
bananów)- 4 łyżki melasy buraczanej / trzcinowej- 60 g
oleju kokosowego- 100 g
mąki gryczanej- 80 g
mąki migdałowej- 80 g
mąki amarantusowej, ja używam Amarello- 2 łyżki
skrobi z tapioki lub
skrobi ziemniaczanej- 2 łyżki dobrej jakości
kakao- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka kamienia
winnego / bezglutenowego
proszku do pieczenia- 100 g
rodzynek- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 2 łyżeczki mielonego
imbiru- 4 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika- 1 łyżka
rumu /
amaretto (można pominąć)- 1 łyżka
octu winnego /
ryżowego- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- skórka otarta z 1
pomarańczy- szczypta
soliDo malaksera wrzucam:
banany,
syrop klonowy, melasę,
olej kokosowy,
rum,
ocet winny, ekstrakt
migdałowy i
sól. Całość blenduję na gładką masę. Dodaję
skórkę pomarańczową. Ponownie blenduję.W misce mieszam:
mąki,
skrobię,
kakao,
sodę, kamień
winny i
przyprawy. Całość dodaję do masy i ponownie blenduję - nie za długo, tylko do połączenia się składników. Do masy na piernik dodaję
rodzynki i już tylko dokładnie, ale delikatnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na nie ciasto, wierzch wyrównuję. Piernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 40 min. Jeśli w czasie pieczenia wierzch piernika zaczyna się przypalać, przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej.Upieczony piernik studzę w formie.Smacznego!