ßßß Cookit - przepis na Wilgotny piernik bananowy (bez glutenu, bez cukru)

Wilgotny piernik bananowy (bez glutenu, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Wilgotny, korzenny piernik bananowy zamieni Wasze wegańskie i bezglutenowe Święta w słodką magię. Przepis niezwykle szybki i prosty. To piernik, który nie może się nie udać!
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta bananowe . Mówiąc szczerze, jestem od nich uzależniona, dlatego wciąż wymyślam ich nowe wersje. Chyba nigdy nie upiekłam tego samego ciasta bananowego, gdyż biorąc się za pieczenie nie mogę się powstrzymać, by nie dodać do wypieku jakiegoś ekstra składniku, który właśnie mam pod ręką. No cóż... W kuchni, jak i w życiu, nie lubię się nudzić.
Ostatnio stwierdziłam, że warto by było upiec świąteczną wersję chlebka bananowego, dla tych, którzy równie mocno jak ja są od niego uzależnieni. W rezultacie powstała najpyszniejsza wegańska wersja zarówno chlebka bananowego, jak i piernika . Ciasto aromatyczne, wilgotne, o jedynie lekko wyczuwalnym bananowym posmaku. Całość bez dodatku rafinowanego cukru i glutenu . Można chcieć czegoś więcej?
Nie macie zdolności kulinarnych? Nie martwcie się - ten piernik wyjdzie każdemu !
wegański, bezglutenowy
(blaszka 20x20 cm)
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 100-120 g syropu klonowego / syropu z agawy / miodu (ilość zależy od naszych własnych preferencji i słodkości bananów)
- 4 łyżki melasy buraczanej / trzcinowej
- 60 g oleju kokosowego
- 100 g mąki gryczanej
- 80 g mąki migdałowej
- 80 g mąki amarantusowej, ja używam Amarello
- 2 łyżki skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kamienia winnego / bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 1 łyżka rumu / amaretto (można pominąć)
- 1 łyżka octu winnego / ryżowego
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Do malaksera wrzucam: banany, syrop klonowy, melasę, olej kokosowy, rum, ocet winny, ekstrakt migdałowy i sól. Całość blenduję na gładką masę. Dodaję skórkę pomarańczową. Ponownie blenduję.
W misce mieszam: mąki, skrobię, kakao, sodę, kamień winny i przyprawy. Całość dodaję do masy i ponownie blenduję - nie za długo, tylko do połączenia się składników. Do masy na piernik dodaję rodzynki i już tylko dokładnie, ale delikatnie mieszam.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na nie ciasto, wierzch wyrównuję. Piernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 40 min. Jeśli w czasie pieczenia wierzch piernika zaczyna się przypalać, przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczony piernik studzę w formie.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/niezwykle-wilgotny-piernik-bananowy-bez.html