Wykonanie
Pyszne, aromatyczne wegańskie paszteciki z
białej fasoli ze
śliwką . Przekąska, która zawojuje niejeden świąteczny lub imprezowy stół.To już kolejny przepis na pasztet, który możecie przygotować na Święta . Tym razem proponuję Wam formę "ma jeden
chaps", czyli wegańskich pasztecików, które idealnie sprawdzą się na wigilijnym
stole. Postawiłam w nich na typowo polskie smaki -
biała fasola,
suszona śliwka,
cebulka i masa
ziół. Całość łączy się w w pyszną, aromatyczną całość, której trudno się oprzeć.Przepis ten jest kolejnym dowodem na to, że wegańska wersja pasztetu potrafi być równie pyszna, a nawet i lepsza niż jej klasyczny,
mięsny kuzyn.

wegańskie bezglutenowe(10-12 sztuk)- 2 puszki
białej fasoli / ok. 480 g ugotowanej- 100 g suchej
kaszy jaglanej- 100 g
oleju- 2
cebule- 10-12 suszonych
śliwek, najlepiej kalifornijskich- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 2-3 łyżki
sosu sojowego- 2
liście laurowe- 2 ziarna
ziela angielskiego- 2
goździki- 1 ziarno jałowca- 2 łyżeczki
majeranku- 1 łyżeczka cząbru- 1/2 łyżeczki
lubczyku- 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku- 1 łyżeczka świeżych listków
tymianku - najlepiej
cytrynowego- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaPiekarnik ustawiam na 180 st. C.
Cebule kroję w kostkę i smażę na
oleju wraz z
liściem laurowym,
zielem angielskim, jałowcem i
goździkami. Kiedy się zarumieni, ściągam ją z palnika. Wyjmuję
przyprawy i je wyrzucam.Przysmażoną
cebulę wrzucam do blendera. Dodaję ugotowaną wcześniej
kaszę jaglaną i
fasolę,
olej,
siemię lniane,
sos sojowy oraz
przyprawy. Blenduję na gładką masę i próbuję. Jeśli trzeba,
solę i
pieprzę do smaku.Wgłębienia do muffinek smaruję
olejem i do każdej z nich nakładam 1/3 pasztetu. Następnie wkładam
suszoną śliwkę, na której układam resztę masy. Każdy pasztecik posypuję
sezamem lub
siemieniem lnianym.Paszteciki wkładam do piekarnika na ok. 20-30 min. Po upieczeniu, dają im przestygnąć i zajadam, choć według mnie paszteciki są najlepsze na 3-4 dzień. Jeśli przygotowujecie je na specjalną okazję, możecie upiec je odrobinę wcześniej.Smacznego!