Wykonanie
Zima zaskoczyła. Zimno nie odpuszcza. W takie dni chowam się pod kocem z
kubkiem gorącej
herbaty i z miską aromatycznych, domowych
ciasteczek. Aby grzech ten jak najmniej odbił się na mojej wiosennej figurze, robię super-zdrowe
ciasteczka, wegańskie, bezglutenowe i bez dodatku rafinowanego
cukru .
Ciasteczka, które obudzą mnie zimowego snu. A może i Was trzeba obudzić? Co powiecie na pyszne owsiane
ciasteczka czekoladowo-
pomarańczowe ?Jak już wspomniałam, te owsiane
ciasteczka są idealne na zimę. I to nie tylko dlatego, że są słodkie.Wzbogaciłam je
przyprawa korzennymi, które cudownie rozgrzewają nasz organizm.Dodatek
mąki migdałowej i amarantusowej nadaje im piękny
orzechowy smak, a także dostarcza witamin, mikro i makroelementów, których brakuje nam zimą.Zawartość dobrej jakości
oleju kokosowego dodaje nam energii, jednocześnie przyspieszając nasz metabolizm (o zbawiennych właściwościach
kokosu pisałam tu).A co najważniejsze, połączenie
czekolady i
pomarańczy jest tak wspaniałe, że automatycznie poprawia nam humor. Z tym pozytywnym nastrojem zimą często jest trudno, zwłaszcza, gdy przez tygodnie nie widać czystego nieba i słońca.Pyszna, słodka
ciasteczkowa bomba odżywcza, bezglutenowa i pozbawiona niezdrowego
cukru . Można chcieć czegoś więcej? ;pTeraz nie macie wyjścia. Musicie upiec te pyszne wegańskie owsiane
ciasteczka czekoladowo-
pomarańczowe .
Potem skombinujcie koc, ciepłą
herbatę i dobrą książkę. Zima nie będzie Wam straszna. ;p
wegańskie bezglutenowe(ok. 12 sztuk)- 100 g
oleju kokosowego- 150 g
syropu klonowego - można użyć
syropu z agawy /
miodu- 1/2 szklanki
mąki migdałowej (ok. 60 g)- 1/2 szklanki
mąki amarantusowej, ja używam Amarello (ok. 70 g)- 1 i 3/4 szklanki bezglutenowych
płatków owsianych (ok. 175 g)- 3 łyżki
soku pomarańczowego- 3 łyżki dobrej jakości
kakao- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżeczka
likieru Cointreau - można użyć ekstraktu
pomarańczowego- skórka otarta z 1
pomarańczy- 3/4 łyżeczki mielonego
cynamonu- 1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- szczypta
soliW dużej misce, w kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy z
syropem klonowym, pastą
waniliową, Cointreau,
sokiem pomarańczowym,
skórką pomarańczową, ekstraktem
migdałowym i
solą. Całość mieszam.W drugiej misce mieszam
mąki,
kakao,
płatki owsiane i
przyprawy. Całość wsypuję do mokrych składników. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę.Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie
ciasteczka.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min.Blaszkę z upieczonymi
ciasteczkami owsianymi wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.Prawda, że proste? Chyba trudniej poczekać do ostygnięcia
ciasteczek... :)