ßßß Cookit - przepis na Chałwowiec z granatem i malinami

Chałwowiec z granatem i malinami

nazwa

Wykonanie

Mięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało.
Biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka)
50 g czekolady mlecznej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z galaretką:
1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych)
1 granat
2 galaretki malinowe
500 ml wody
Krem chałwowy:
2 budynie waniliowe po 40g (na ½ litra mleka)
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
200 g margaryny maślanej
100 g chałwy waniliowej
100 g chałwy waniliowo-kakaowej
Dodatkowo:
50 g czekolady
Foremka 24x29 cm
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie po jednym, dwa żółtka. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do białek i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez 35 minut w 160*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Masa z galaretką:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy maliny i granat. Odstawiamy do stężenia.
Krem chałwowy:
W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy.
Złożenie ciasta:
W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/01/chawowiec-z-granatem-i-malinami.html