ßßß
Cookit - przepis na Chałwowiec z granatem i malinami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Chałwowiec z granatem i malinami
Składniki
Jajko
Cukier
Cukier waniliowy
Mąka pszenna
Czekolada
Mleko
Proszek do pieczenia
Maliny
Granat
Galaretka malinowa
Woda
Wanilia
Margaryna
Maślak
Chałwa
Kakao
Wykonanie
Mięciutki
biszkopt
z kawałkami
czekolady
, kwaskowatość
malin
i
granatu
oraz
słodycz
chałwy
sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do
kawy
to zdecydowanie za mało.
Biszkopt
:6
jajek
200 g
cukru
16 g
cukru waniliowego
1 łyżka
mąki pszennej
3 budynie
czekoladowe
po 47 g (na ½ litra
mleka
)50 g
czekolady mlecznej
0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
Masa z
galaretką
:1 szklanka
malin
(ja użyłam mrożonych)1
granat
2
galaretki malinowe
500 ml
wody
Krem
chałwowy
:2 budynie
waniliowe
po 40g (na ½ litra
mleka
)3 szklanki
mleka
2 łyżki
cukru
200 g
margaryny
maślanej
100 g
chałwy
waniliowej100 g
chałwy
waniliowo
-
kakaowej
Dodatkowo:50 g
czekolady
Foremka 24x29 cm
Biszkopt
:
Białka
ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy
cukier
i
cukier waniliowy
. Następnie po jednym, dwa
żółtka
.
Czekoladę
siekamy na drobne kawałeczki,
mąkę
, budynie i
proszek do pieczenia
przesiewamy. Dodajemy do
białek
i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez 35 minut w 160*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Biszkopt
najlepiej upiec dzień wcześniej.
Masa z
galaretką
:
Galaretki
rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej
wody
. Dodajemy
maliny
i
granat
. Odstawiamy do stężenia.
Krem
chałwowy
:
W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe
mleko
gotujemy z
cukrem
. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy.
Margarynę
ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
Chałwę
rozgniatamy i dodajemy do masy.Złożenie ciasta:W blaszce układamy pierwszy
biszkopt
. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę
galaretkową
z
malinami
i
granatem
. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim
biszkoptem
i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy startą
czekoladą
.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/01/chawowiec-z-granatem-i-malinami.html
Przepisy powiązane
Malinowa rozkosz
Malinowa rozkosz
Malinowa rozkosz
Malinowa rozkosz
Malinowa rozkosz
Składniki powiązane (0)