ßßß Cookit - przepis na Malinowa rozkosz

Malinowa rozkosz

nazwa

Wykonanie

Sezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na upalne dni. To prawdziwa malinowa rozkosz .
Składniki:
Biszkopt:
6 jajka
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
10 dag cukru
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1 margaryna
Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy.
Dodatkowo:
2 pojemniczki malin
2 galaretki malinowe
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pianka:
2 "Śnieżki"
2 galaretki malinowe
W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę.
Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/malinowa-rozkosz.html