Wykonanie
Dziś babkowo:-)Ciacho to pamiętam jeszcze z bardzo
młodych lat. Wówczas wybierałam te kawałki, w których była większa część ciasta
kakaowego. Zawsze lubiłam wszystko co
czekoladowe, zresztą nadal tak jest. Przepis mam od mamy. Ona ciasto dzieliła na dwie nierówne części i do tej mniejszej dodawała
kakao. Teraz, gdy ja wypiekam ową babkę, staram się aby części czekoladowej było przynajmniej połowę.Zapraszam na pyszną babkę piaskową, wspomnienie z dzieciństwa.
Babka piaskowa (od mojej mamy)
Składniki:(keksówka 10 x 20 cm)- 2
jaja,- 1/2 szklanki
cukru +
cukier waniliowy,- 1/2 szklanki
mąki pszennej,- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 1/2 czubatej łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1/2 kostki
margaryny,- 1/2 czubatej łyżki
kakao.Wykonanie:1.
Jaja ubijam z
cukrem i
cukrem waniliowym (czasem oddzielam
żółtka i ubijam je z
cukrem a
białka ubite na sztywną pianę dodaję na końcu).2. Mieszam obie
mąki z
proszkiem do pieczenia.3. Wsypuję wymieszane
mąki do masy jajecznej. Delikatnie mieszając łączę składniki ze sobą.4. Na koniec dodaję roztopioną
margarynę i wszystko jeszcze raz mieszam.5. Jeśli oddzieliłam
białka to teraz je ubijam na sztywną pianę, a następnie delikatnie wszystko razem łączę.6. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej
daję kakao, a do drugiej można dodać pół łyżki
mąki (ja nie dodałam), dlatego u mnie ciemne ciasto jest w dolnej części po upieczeniu. Zwyczajnie jest cięższe od białego.7. Przygotowane ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.8. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 160-180 stopni do tzw. "suchego patyka", tj. około 30 minut (ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów).Upieczone ciasto można posypać
cukrem pudrem, ewentualnie polać lukrem lub polewą. Ja często nie dodaję już nic. Smakuje wyśmienicie.Szybkie, proste, ale przede wszystkim smaczne ciasto, czyli babka piaskowa, idealna do
kawy czy
herbaty.Sprawdza się na każdą okazję, ale bez okazji też jest mile widziana.Smacznego i wesołego Alleluja!