Wykonanie
Od czasu do czasu lubię pobawić się z krokietami.Bo trochę pracy (czyt. zabawy) niestety z nimi jest. Musimy przygotować naleśniki, farsz no i na koniec podsmażyć. Praca w
sumie 3 - etapowa,trochę czasu zajmuje, ale nawet jak dużo pracujemy i czasu notorycznie brak możemy podzielić sobie zajęcie i np. naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety.Z
kubkiem czerwonego barszczu, surówką czy
ketchupem (w zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad.Na blogu jest już przepis na krokiety z
pieczarkami,
papryką i
serem, a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z
mięsem.

Składniki na ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych naleśników)2 s zkl.
mąki1 szkl.
wody gazowanej1 szkl.
mlekaszczypta
soli4 całe
jajkaJajka,
sól i
mleko wymieszać. Dodać
mąkę, zmiksować. Dolać
wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na patelni - z obu stron, na jasny kolor.Składniki na farsz:1/2 kg
mielo nego
mięsa ( u mnie
łopatka)1
jajko1 średnia
cebula1 żabek
czosnkumajeranektymianeksólsłodka paprykapieprz1 łyżka
bułki tartejDodatkowo do panierowania:1-2
jajk a
bułka tartaolej do smażeniaWykonanie:

Usmażyć cienkie naleśniki.
Cebulę posiekać, podsmażyć na
oleju. Dodać
mięso mielone, rozgnieciony ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek i
słodką paprykę. Podsmażyć całość. Masę wystudzić, a następnie dodać do niej
jajko i
bułkę tartą. Wymieszać. Nakładać na środek każdego naleśnika. Zwinąć. Obtoczyć w
jajku, a następnie w
bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron po 4-5 minut.
