ßßß
ciasto :3 szklanki mąkiszklanka wrzącej wodypłaska łyżeczka soli2 łyżki roztopionego masłafarsz :500 g mięsa z łopatki (kupić całe lub poprosić o zmielenie)2 cebule2 ząbki czosnkuolej do smażeniaczerstwa bułka z mlekiem do namoczenia3 łyżki kaszy mannypłaska łyżeczka soliłyżeczka pieprzupół łyżeczki czubrycy zielonej (można pominąć)łyżka majerankuCebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.Mięso zmielić, a jeśli kupione jest już zmielone to wymieszać od razu z namoczoną bułką (nie odciskać), cebulą i czosnkiem, kaszą manną i przyprawami.Wyrobić na gładką masę.Składniki na ciasto tzw. zaparzane włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto (uważać, bo będzie gorące od wody).Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać farsz i zlepiać brzegi (próbowałam metody z nakładaniem farszu na ciasto, potem przykrywać drugim kawałkiem ciasta i wtedy wykrajać, ale zostaje puste powietrze w środku).W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować około 8 minut od wypłynięcia na wierzch.Moje podałam z usmażoną cebulką.Surowe pierogi można zamrozić.

