ßßß
Oryginalne pielmienie są małe i dodaje się je jako dodatek do rosołu, jednak ja postawiłam na innowacje! I chociaż w naszym studenckim mieszkaniu brakuje wałka do ciasta to poradziłam sobie bez problemu. Chcecie wiedzieć jak? Odpowiedź pod koniec przepisu.
Na farsz:mięso mielone z łopatkicebuladwa ząbki czosnkusólpieprzmleko
Na ciasto:Dwie szklanki mąkiSzczypta soliOkoło pół szklanki wodyDodatkowo:MasłoSzczypiorek
Przygotowanie ciasta:Połącz mąkę z solą i stopniowo dodawaj wody. Wyrabiaj dwiema rękami na blacie oprószonym mąką. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni i mieć jednolitą konsystencję.Gotowe ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut, bo każdemu należy się chwila odpoczynku!

Przygotowanie farszu:Na odrobinie oleju zrumień wcześniej posiekaną cebulę i po wystudzeniu dodaj do mięsa.
Czosnek posiekaj i w surowej postaci dodaj do farszu.Teraz najlepiej podwiń rękawy, bo czeka Cię brudna robota! Wyrabiaj mięso dłońmi, dolewając do niego mleko. To sprawi, że po ugotowaniu farsz będzie soczysty.Przypraw wedle gustu.. U mnie to spora dawka pieprzu i odrobina soli.Mięso powinno być nieco bardziej wodniste niż te, które przygotowujesz do mielonychRozwałkuj ciasto tak, aby jego grubość wynosiła 0.5cm.Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż po jednej pełnej łyżeczce SUROWEGO farszu (lub tyle ile się zmieści). Zlep dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Gotowe pierogi polecam przykryć ściereczką, aby nie wyschły. Oczywiście na blacie podsypanym mąką!W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła. Po wrzuceniu surowych pierogów pamiętaj o tym, aby przemieszać je od czasu do czasu.Gdy nasi nurkowie wypłyną na powierzchnię odczekaj jeszcze 2min i wyciągnij na talerz!
Opcjonalnie:Gotowe pierogi polej rozpuszczonym masłem z dodatkiem szczypiorku!
Poznajcie mój studencki wałek do ciasta :)