ßßß
składnik:- 3 duże cebule (u mnie 2 średnie białe i 2 małe czerwone)- 2 szkl wody (u mnie 3 szkl wrzątku)- 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki- 2 szkl zimnego mleka- sól, pieprz- posiekana zielona pietruszka (u mnie szczypiorek)- drobne grzanki (cebulowe Knorr)Obrane cebule przepołowić, zalać wodą, gotować pod przykryciem do miękkości, przetrzeć przez sito lub po przestudzeniu zmiksować. Masło rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką, mieszając podgrzewać przez 2 minuty. Stopniowo wlewać zimne mleko do zasmażki, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Przetartą zupę połączyć z białym sosem (zasmażka z mlekiem), przyprawić solą i pieprzem. Ciągle mieszając mocno podgrzewać. Zupę posypaną zieleniną podawać z grzankami.