Wykonanie
Świetna,treściwa zupa z którą miałam nie lada problem. Nie, nie z ugotowaniem lecz przekonaniem rodziny do jej zjedzenia. Problem tkwił w samym
grochu, gdyż ja uwielbiam gdy czuć go w zupie niestety domownicy nie. Postanowiłam przychylić się do większości głosów i zaczęłam przecierać ugotowany
groch przez sito dzięki
czemu zupa jest kremowa,,,pomijając dodatki,,,,i aromatyczna. Przyrządzona wedle mojego przepisu doskonale zastępuje cały obiad25 dag łuskanego
grochu4 litry
wodywędzona kość schabowapętko
kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej6
ziemniakówduża
marchewselerpietruszka3
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegomajeranek ilość dostosowana do gustówświeżo mielony
pieprzsól,
maggiGroch płuczemy na sicie aż
woda będzie zupełnie przeźroczysta. Przekładamy do garnuszka ,zalewamy świeżą
wodą na tyle by przykryła
groch i gotujemy na maleńkim ogniu do momentu, aż wyraźnie zmięknie. W tym czasie nastawiamy
wywar mięsny czyli do garnka wlewamy
wodę, dorzucamy kość,ziele,liść,lekko solimy. Po zagotowaniu dodajemy
seler oraz
pietruszkę. Wszystko powoli gotujemy ,kostka odda swój smak już po godzince gotowania, teraz wyjmujemy ją i warzywa.Do
wywaru dodajemy pokrojoną w półplasterki
marchew,obrane
mięsko z kości ,
kiełbaskę w plasterkach i
ziemniaki pokrojone w kostkę.Gdy warzywa zmiękną nadszedł czas na
groch.przecieramy go wprost do zupy przez gęste sito.Da się to zrobić bardzo łatwo, a na sicie pozostaną łuski i resztki twardego
grochu.Doprawiamy zupę do smaku
majerankiem roztartym w dłoniach,,,w ten sposób uwalniamy jego aromat,,,,świeżo mielonym
pieprzem,
solą oraz
maggi.MOJE RADY
wywar mięsny można przygotować z każdego
mięsa ,
golonki ,
żeberek czy kości ze
schabudodatek wędzonki jest wskazany dla zachowania aromatu i tutaj też jest
pole do popisu,kości wędzone czy też
bekon wędzony lub
boczek idealnie się nadadzą
woda po parzeniu
szynki lub
boczku też się nadajeczasem
ziemniaki zastępuje bardzo drobnym
makaronem,muszelkami lub podobnym do
ryżujeśli użyjecie całego
grochu należy go na noc namoczyć i ugotować następnego dnia