ßßß Cookit - przepis na Swojska, domowa grochówka,,,,czyli jak przekonać rodzinę do super zupy,,,,,

Swojska, domowa grochówka,,,,czyli jak przekonać rodzinę do super zupy,,,,,

nazwa

Wykonanie

Świetna,treściwa zupa z którą miałam nie lada problem. Nie, nie z ugotowaniem lecz przekonaniem rodziny do jej zjedzenia. Problem tkwił w samym grochu, gdyż ja uwielbiam gdy czuć go w zupie niestety domownicy nie. Postanowiłam przychylić się do większości głosów i zaczęłam przecierać ugotowany groch przez sito dzięki czemu zupa jest kremowa,,,pomijając dodatki,,,,i aromatyczna. Przyrządzona wedle mojego przepisu doskonale zastępuje cały obiad
25 dag łuskanego grochu
4 litry wody
wędzona kość schabowa
pętko kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
6 ziemniaków
duża marchew
seler
pietruszka
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
majeranek ilość dostosowana do gustów
świeżo mielony pieprz
sól,maggi
Groch płuczemy na sicie aż woda będzie zupełnie przeźroczysta. Przekładamy do garnuszka ,zalewamy świeżą wodą na tyle by przykryła groch i gotujemy na maleńkim ogniu do momentu, aż wyraźnie zmięknie. W tym czasie nastawiamy wywar mięsny czyli do garnka wlewamy wodę, dorzucamy kość,ziele,liść,lekko solimy. Po zagotowaniu dodajemy seler oraz pietruszkę. Wszystko powoli gotujemy ,kostka odda swój smak już po godzince gotowania, teraz wyjmujemy ją i warzywa.
Do wywaru dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew,obrane mięsko z kości ,kiełbaskę w plasterkach i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy warzywa zmiękną nadszedł czas na groch.przecieramy go wprost do zupy przez gęste sito.
Da się to zrobić bardzo łatwo, a na sicie pozostaną łuski i resztki twardego grochu.
Doprawiamy zupę do smaku majerankiem roztartym w dłoniach,,,w ten sposób uwalniamy jego aromat,,,,świeżo mielonym pieprzem, solą oraz maggi.
MOJE RADY
wywar mięsny można przygotować z każdego mięsa ,golonki ,żeberek czy kości ze schabu
dodatek wędzonki jest wskazany dla zachowania aromatu i tutaj też jest pole do popisu,kości wędzone czy też bekon wędzony lub boczek idealnie się nadadzą
woda po parzeniu szynki lub boczku też się nadaje
czasem ziemniaki zastępuje bardzo drobnym makaronem,muszelkami lub podobnym do ryżu
jeśli użyjecie całego grochu należy go na noc namoczyć i ugotować następnego dnia
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/01/swojska-domowa-grochowkaczyli-jak.html