Wykonanie
Domowy pasztet marzył mi się od dawna,ten,który dziś proponuję powstał na szybko,na podstawie różnych przepisów. W efekcie otrzymałam smaczny,delikatny pasztet,na tyle miękki,że nadaje się posmarowania, i na tyle spoisty,by pokroić go w grubsze plastry.
mięso i
bulion:1,10 dkg podudzi z
kurczaka(część bez pałki)kawałek
selera1 duża
pietruszka1 średni
por1 - 2
cebule3 - 4 średnie
marchewki3
ziela angielskie1
listek laurowydo masy
pasztetowej:2
jajka2 nieduże
cebuleodrobina
masła do smażenia1 mała czerstwa
bułka i
mleko do jej namoczenia
sól,
pieprz1 łyżeczka
mieszanki przypraw w jednakowej ilości -
pieprz,
kurkuma,
imbir1 łyżeczka czerwonej czubrycyspora szczypta mielonej
kozieradkispora szczypta
słodkiej paprykiZ
kurczaka usuwam skórę,
mięso wrzucam do garnka, dodaję oczyszczone warzywa,
cebule razem z łupinką przekrojone na pół i opalone nad ogniem oraz pozostałe
przyprawy, zalewam zimną
wodą i gotuję na wolnym ogniu przez ok.1-1,5.Jeśli ogień jest nieduży, na wierzchu nie powstaje piana, a w efekcie końcowym otrzymuję przejrzysty
bulion,który po zupełnym ostudzeniu zamrażam, by moc wykorzystać jako bazę do zup/sosów.
Kurczaka i warzywa zostawiam do ostudzenia.
Cebule do masy
pasztetowej obieram, kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na
maśle.Odstawiam do ostudzenia.Z ugotowanego, ostudzonego
kurczaka usuwam kostkę, a
mięso wraz z warzywami(poza
cebulą z
bulionu)przepuszczam przez maszynkę do
mięsa.Następnie
mielę namoczoną i odciśniętą
bułkę oraz podsmażone
cebule.Masę doprawiam
przyprawami-ilość można dostosować do własnego smaku-dodaję 2
jajka i dokładnie mieszam.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Przekładam do foremki i piekę w nagrzanym piekarniku 45 - 60 min.Zostawiam w formie do zupełnego ostudzenia. Smacznego!!!