ßßß Cookit - przepis na Tort na powitanie jesieni

Tort na powitanie jesieni

nazwa

Wykonanie

Oto tort na powitanie jesieni. Idealnie nadaje na prezent, jak również na podwieczorek. Przygotowując tort, wykorzystałam jesienne owoce jabłka, śliwki i orzechy.
Składniki
225 g margaryny Kasia
225 g cukru
4 średnie jajka
175g mąki pszennej
mielona wanilia
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
50 g gorzkiego kakao
Łyżka ciepłej wody
śmietana (słodka) 500 g
wiśniówka 125 ml
mus jabłkowy
masa orzechowa
1 kostka margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki orzechów włoskich BackMit
3 łyżki gęstej śmietany 36%
1 szklanka gorącego mleka
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj misce masło cukrem na lekką Puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj je z masą. Do miski z masą przesiej połowę mąki ,proszek do pieczenia, sól i kakao i wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przesiej resztę mąki i kakao dobrze wymieszaj. Dodaj wody, jeśli masa jest za gęsta. Rozdziel masę równo na dwie części formy wygładź powierzchnię szpatułką kątową lub łyżką. Piecz 15-20 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy włożymy do niego patyk do szaszłyków będzie po wyjęciu suchy. Nasączamy pierwszy krążek ponczem następnie wykładamy mus jabłkowy W tym czasie ubijamy śmietanę dodajemy, mieloną wanilię, śmietan fix, cukier puder i kilka kropli cytryny. Robimy masę orzechową Orzechy zalać gorącym mlekiem,oczywiście tarte orzechy miałam na myśli nie całe. Margarynę Kasię utrzeć z cukrem, ucierając dodawać gęstą śmietanę. Dodać zimne orzechy, wymieszać. Na mus jabłkowy wykładamy masę orzechową, następnie przykrywamy drugim krążkiem nasączamy smarujemy śmietaną. Robimy dekoracje z orzechów, kwiatków i śliwki :)
Do wykonania tortu polecamy produkty z dostępne w Lidlu gdzie akurat trwa tydzień francuski.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/10/tort-na-powitanie-jesieni.html