Wykonanie


Oto tort na powitanie jesieni. Idealnie nadaje na prezent, jak również na podwieczorek. Przygotowując tort, wykorzystałam jesienne
owoce jabłka,
śliwki i
orzechy.Składniki225 g
margaryny Kasia225 g
cukru4 średnie
jajka175g
mąki pszennejmielona
wanilia1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaSzczypta
soli50 g gorzkiego
kakaoŁyżka ciepłej
wodyśmietana (słodka) 500 g
wiśniówka 125 ml
mus jabłkowymasa orzechowa1 kostka
margaryny Kasia3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
orzechów włoskich BackMit3 łyżki gęstej
śmietany 36%1 szklanka gorącego
mlekaWykonanieRozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj misce
masło cukrem na lekką Puszystą masę. Dodawaj po jednym
jajku i ubijaj je z masą. Do miski z masą przesiej połowę
mąki ,
proszek do pieczenia,
sól i
kakao i wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przesiej resztę
mąki i
kakao dobrze wymieszaj. Dodaj
wody, jeśli masa jest za gęsta. Rozdziel masę równo na dwie części formy wygładź powierzchnię szpatułką kątową lub łyżką. Piecz 15-20 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy włożymy do niego patyk do szaszłyków będzie po wyjęciu suchy. Nasączamy pierwszy krążek ponczem następnie wykładamy
mus jabłkowy W tym czasie ubijamy
śmietanę dodajemy, mieloną
wanilię,
śmietan fix,
cukier puder i kilka kropli
cytryny. Robimy masę
orzechową Orzechy zalać gorącym
mlekiem,oczywiście tarte
orzechy miałam na myśli nie całe.
Margarynę Kasię utrzeć z
cukrem, ucierając dodawać gęstą
śmietanę. Dodać zimne
orzechy, wymieszać. Na
mus jabłkowy wykładamy masę
orzechową, następnie przykrywamy drugim krążkiem nasączamy smarujemy
śmietaną. Robimy dekoracje z
orzechów, kwiatków i
śliwki :)Do wykonania
tortu polecamy produkty z dostępne w Lidlu gdzie akurat trwa tydzień francuski.