Wykonanie
Pomysł na bajaderki nie był absolutnie zamierzony. To raczej efekt nieudanego wypieku muffinek, które nie oczekiwanie wypłynęły ze swoich foremek a mimo tego upiekły się. Jedyną ich wadą był nieestetyczny wygląd, ale co ze smakiem? Był obłędny ;o Stąd pomysł na wykorzystanie rozlanych muffinek do zrobienia mini bajaderek zakrapianych
alkoholem w postaci domowej
wiśniówki mojej babci.
Składniki:- 2 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 2
jajka- 1/2 szklanki
oleju- 3/4 szklanki
wody bądź
mleka- 3 łyżki
kakao naturalnego- pół szklanki
śmietanki 36%- 50 ml
wisniówkiPrzygotowanie:Suche składniki łączymy razem w jednej misce i oddzielnie łączymy mokre, mieszając na końcu wszystko razem. Przelewamy do silikonowych foremek i pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.
Banalne prawda?Po upieczeniu studzimy nasze muffinki, a następnie kruszymy w palcach do miseczki, zalewamy połową szklanki
śmietany 36%, zakrapiamy
wisniówką. Łączymy całość ciasta i formujemy kuleczki, które na końcu obsypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego :)