Wykonanie
Kiedy w ubiegły weekend pokazywałam ciasto bounty, wspomniałam, że połowę upieczonego ciasta
czekoladowego wykorzystałam w inny sposób.Kiedy wczoraj Ola z 2smaków ogłosiła u siebie konkurs z na wypiek
czekoladowy, przypomniałam sobie o zdjęciach tego ciasta. Zarówno
kakao jak i
czekoladę Wedla lubię i często używam, więc chętnie dodam to ciasto do konkursu Oli. Myślę, że będzie też doskonałym wielkanocnym deserem.1/2 porcji ciasta zrobionego w następujęcy sposób :2, 5 szklanki
mąkiszklanka z górką
cukru3 łyżki
kakao2/3 szklanki
oleju2/3 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanej3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkałyżka
wiśniówkiMąkę,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dolewałam mieszając łyżką
olej,
mleko i
wodę gazowaną, na koncu wbiłam
jajka i dodałam
wiśniówki. Piekłam na dużej płaskiej blasze, w 180 C około 25 minut.Na wystudzone ciasto położyłam odcedzone
wiśnie , posypałam
bakaliami – siekane
orzechy włoskie, ziemne i
migdały,
rodzynki,
skórka pomarańczowa. Polałam
polewą czekoladową zrobioną z tabliczki połamanej
gorzkiej czekolady i dwóch łyżek słodkiej
smietanki. Rozpuściłam to w kuchence mikrofalowej na 300 W w 4 minuty, mieszając w miedzyczasie. Polałam po wierzchu ciasto z
wiśniami i
bakaliami.Rodzinka i goście nie wiedzieli, które im bardziej smakowało – bounty czy z pijanymi
wiśniami. Było rewelacyjne ! Smacznego !