Wykonanie
Mało coś na stronie deserów zatem postanowiłem nad tym trochę bardziej popracować. Dziś pierwszy z przepisów na coś słodkiego. Na początek coś szybkiego kiedy najdzie nas nagła ochota na małe co nieco, murzynek w 5 minut.Składniki:-
Mąka - 3 łyżki-
Kakao - 3 łyżki-
Cukier - 3 łyżki-
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki-
Jajka - 1 sztuka-
Olej - 3 łyżki-
Mleko - 3 łyżkiPrzygotowanie:Do miseczki wbijamy
jajko oraz wlewamy
olej i
mleko. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy
mąkę,
kakao,
cukier i
proszek do pieczenia. Jeśli ciasto będzie za gęste należy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki
mleka, Powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. całość przekładamy do 2 kubków. Nasz murzynek dosyć szybko urośnie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 minuty na 850-900W. Po zakończeniu "pieczenia" zostawiamy ciasto na kilka chwil aby się odrobinę schłodziło. Gotowe
ciastka podajemy jeszcze ciepłe. Szybko wysychają i stają się twarde. Zamiast kubków możemy użyć papierowych foremek do pieczenia, należy tylko wziąć poprawkę na pojemność foremek i nałożyć trochę mniej ciasta niż do kubka. Smacznego.
Na zdjęciu powyżej
ciastko zostało posmarowane masą
kokosową do przygotowania której potrzebujemy 50 gram
wiórków kokosowych 1/4 szklanki
mleka kokosowego oraz łyżeczki
cukru. Wszystkie składniki mieszamy w garnku a następnie gotujemy aż do odparowania
mleka i zgęstnienia całej masy którą później możemy posmarować naszego murzynka.