ßßß Cookit - przepis na Jesienny torcik serowo makowy

Jesienny torcik serowo makowy

nazwa

Wykonanie

To jest najlepszy delikatny i puszysty seromakowiec jaki kiedykolwiek jadłam! Przepis pochodzi ze stron mojego kolegi z którym pracuje - Michała i muszę przyznać że z jego rąk ten seromakowiec wychodzi idealny...z moich niestety trochę gorszy, bardziej zbity co akurat dla mnie jest bardzo istotne w sernikach czy makowcach! To ciasto wielu z Was piecze na święta więc może w tym roku skorzystacie z tego przepisu, polecam i zapraszam do wypróbowania :-)
przepis: Michała
Składniki: na spód
100g mąki pszennej
80g mąki migdałowej
125 g masła
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Wszystkie składniki miksujemy i wałkujemy na spód tortownicy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170'
Składniki: na masę makową
500g niebieskiego maku
500 ml mleka
4 jajka
180g cukru pudru
30g suszonej moreli
30g wędzonej śliwki
starta skórka z jednej pomarańczy
40g orzechów włoskich
Mak przekładamy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy przez noc do napęcznienia, następnie mielimy mak dwukrotnie i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia i wykładamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170'
Składniki: na ser
500g sera twarogowego
3 jaja
2 łyżki mąki
200g śmietany
150g cukru
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na wierzch podpieczonego maku i dalej pieczemy około 1 godziny w temperaturze 130'
Studzimy i polewamy płynną czekoladą z dodatkiem oliwy 1:1
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/12/jesienny-torcik-serowo-makowy.html