Wykonanie
To jest najlepszy delikatny i puszysty seromakowiec jaki kiedykolwiek
jadłam! Przepis pochodzi ze stron mojego kolegi z którym pracuje - Michała i muszę przyznać że z jego rąk ten seromakowiec wychodzi idealny...z moich niestety trochę gorszy, bardziej zbity co akurat dla mnie jest bardzo istotne w sernikach czy makowcach! To ciasto wielu z Was piecze na święta więc może w tym roku skorzystacie z tego przepisu, polecam i zapraszam do wypróbowania :-)

przepis: MichałaSkładniki: na spód100g
mąki pszennej80g
mąki migdałowej125 g
masła100g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajkoWszystkie składniki miksujemy i wałkujemy na spód tortownicy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170'Składniki: na masę
makową500g
niebieskiego maku500 ml
mleka4
jajka180g
cukru pudru30g
suszonej moreli30g wędzonej
śliwkistarta skórka z jednej
pomarańczy40g
orzechów włoskichMak przekładamy do miski i zalewamy ciepłym
mlekiem. Odstawiamy przez noc do napęcznienia, następnie mielimy
mak dwukrotnie i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia i wykładamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170'Składniki: na
ser500g
sera twarogowego3
jaja2 łyżki
mąki200g
śmietany150g
cukruWszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na wierzch podpieczonego
maku i dalej pieczemy około 1 godziny w temperaturze 130'Studzimy i polewamy płynną
czekoladą z dodatkiem
oliwy 1:1Smacznego!
