PRZEPIS AUTORSKIWe wtorek oprócz pierniczków upiekłam też ciasteczka z morelami i orzechami.Składniki:300 g mąki3 jajkapół szklanki cukru pudru2 łyżki mleka3/4 kostki masłałyżeczka proszku do pieczenia50 g suszonych moreli50 g wyłuskanych orzechów włoskichRozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Po wystygnięciu przelewamy do misy robota i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, mleko, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy. Na końcu wsypujemy zmielone dość drobno w blenderze orzechy i pokrojone w małą kostkę suszone morele. Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placki o grubości około 1 cm. Wycinamy ciasteczka formami do wycinania ciasteczek. Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni. Są doskonałym dodatkiem na świąteczny stół, dzięki dodatkowi moreli nieziemsko pachną 😉Inspiracją do mojego przepisu były kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami autorstwa Edytki z bloga http://przystole.blox.pl/html