Wykonanie
Pancakes to fajne grubiutkie i puszyste naleśniczki amerykańskie . Już dawno miałam je zrobić , ale jakoś wydawało mi się , że są bardzo trudne , no i odwlekałam . Dzisiaj dzieci wczorajszą wieczorną dyskusją wymogły na mnie coś nowego . Czy było trudno ? Absolutnie nie , na pewno nie raz jeszcze zrobię je na śniadanie , cudnie smakowały z
miodem i sosem
czekoladowym , a co dopiero jak zaczną się
owoce sezonowe . Pyszne będą z
truskawkami ,
miodem i
jogurtem.. Mniam . Polecam , naprawdę świetne danie , na śniadanie 😉 Przepis przetłumaczyłam z jakieś amerykańskiej stronki , w zasadzie były dwa rodzaje , na sodzie z
maślanką i te – te jakoś wydawały się prostsze 😉
Składniki :2 szklanki
mąki2
jajka1 i 1/2 szklanki
mleka75 g rozpuszczonego
masła3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
cukru pudruszczypta
soliJajka roztrzepać i wymieszać z
mlekiem, miksując dosypać
mąkę ,
proszek do pieczenia i
cukier ze szczyptą
soli . Na koniec dodać roztopione , wystudzone
masło . Ciasto powinno
mieć gęstość gęstej
śmietany kremówki . Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęło .
Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu ( to bardzo ważne ) , na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie ( po pierwszym , przypalonym , już załapiecie 😉 ) . Delikatnie , ale stanowczo , przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej
łopatki . Smakują super z każdym słodkim lub
owocowym ,dodatkiem , a najlepsze z
miodem z mniszka 😉 Smacznego !