Wykonanie
Ręka do góry, kto nie lubi gofrów. Ja kocham, ale wcale nie te które można kupić w nadmorskich miejscowościach z polewami,
bitą śmietaną czy posypkami. Uwielbiam te domowe, z
owocami i
cukrem pudrem (no
syropem klonowym czy nutellą nie pogardzę).Poniższy przepis jest chyba najszybszym i najłatwiejszym jaki znalazłam i przetestowałam. Wszystkie składniki należy po prostu dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem. Gofry wychodzą zawsze pyszne i chrupiące.Czas smażenia/pieczenia gofrów zależy od naszego sprzętu. U mnie to około 7-8 minut na partię ale posiadam gofrownicę niedużej mocy. Musicie tutaj kierować się instrukcją obsługi waszego sprzętu, ale też poziom wypieczenia jaki preferujecie.
Najszybsze gofryPrint RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 gofrów 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania12 gofrów 10 minutCzas gotowania30 minut
Najszybsze gofryPrint RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 gofrów 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania12 gofrów 10 minutCzas gotowania30 minutSkładniki330 g
mąki(przesianej)15 g
proszku do pieczenia(3 łyżeczki)500 ml
mleka100 g
masła(rozpuszczone, przestudzone)75 g
cukru pudru2 szt.
jajek1/2 łyżeczki
soli(czytaj: szczypta)Porcje: gofrówSposób przygotowaniaWszystkie składniki dokładnie mieszamy (mikserem lub trzepaczką)Pieczemy na rumiany kolor (postępujemy zgodnie z instrukcją obsługi do gofrownicy).Podajemy z ulubionymi dodatkami np:
dżemami, kremami czekoladowymi,
bitą śmietaną,
owocami czy
cukrem pudrem. Polecam
serek mascarpone plus
owoce sezonowe i dla chętnych
cukier puderShare this Recipe