Wykonanie
Charakterystyczna dla naszej, słowiańskiej kuchni – konsystencją, aksamitnością, stopniem miękkości warzyw. Złożona, rozmaita, bogata, ale nie tak gęsta jak choćby włoska ribollita. Ja nie lubię dodawać do takiej zupy zbyt dużo
ziemniaków, ale dla węglowodanowców – może zawierać ich więcej, a zjedzona być nawet z
chlebem ;)
Składniki (na 4-6 porcji):łyżka
masła lub
oliwypół
cebuli pokrojonej w kosteczkę lub garść pokrojonego
porakawałek
selera wielkości kciuka, pokrojony w drobne słupkiłyżka
mąki pszennej1 litr
bulionu warzywnego lub z kury/kurczaka2 średnie
ziemniaki pokrojone w kosteczkę1
marchew pokrojona w półplasterki lub w słupkipół główki
kalafiora podzielonego na różyczki „na jeden kęs”duża garść
mrożonej fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej bądź obydwu)garść mrożonego
groszku1 mały
ogórek kiszonypół szklanki
mleka lub
śmietankinatka pietruszki lub
koperekW dużym, co najmniej dwulitrowym garnku roztopić tłuszcz na średnim ogniu. Dodać
cebulę (
pora) i
seler, oprószyć
solą i zeszklić.Dodać
mąkę, dokładnie wymieszać.Powoli, stopniowo wlać
bulion, starannie mieszając, tak, by nie powstały grudki.Doprowadzić
bulion do wrzenia, dodać
ziemniaki i gotować przez kilka minut; tak długo, aż
ziemniaki będą na wpół ugotowane.Dodać
marchewkę, gotować przez ok. 2 minuty.Dodać
kalafior, znów gotować przez ok. 2 minuty.Dodać
fasolkę szparagową (jeżeli dodajemy świeżą – należy to zrobić kilka minut wcześniej.
Warzywa mrożone są często podgotowane) i
groszek.Gotować jeszcze kilka chwil – kontrolując konsystencję
ziemniaków i innych warzyw, uzyskać taki stopień miękkości, jaki nam odpowiada.
Ogórka pokroić w drobne kawałki lub zetrzeć na tarce, dorzucić, wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, już nie gotować.Zabielić zupę
mlekiem lub
śmietanką, część
zieleniny wsypać do garnka, częścią posypywać już porcje.Czasy gotowania podałam w przybliżeniu – chodzi o to, że różne warzywa, o różnym stopniu rozdrobnienia gotują się w różnym czasie, zatem muszą być dodawane do zupy w różnych momentach, tak by miały idealną, naszą ulubioną konsystencję w jednym momencie :)