ßßß
Dla mnie Halloween jest świętem naszej polskiej bani. Dzięki niemu dynia przeżywa okres swojej drugiej młodości. Zaczęliśmy dowiadywać się, że to piękne warzywo o owalnym kształcie i masywnej figurze może być wykorzystane do wielu kulinarnych celów. Dziś dyniowy gulasz, zupa czy risotto nie jest dla nikogo niczym dziwnym, a słynne amerykańskie ciasta jak Pumpkin Spice Bread (chlebek dyniowy) i Pumpkin Spice Pie (placek dyniowy z to jedno z moich ulubionych ciast, wypiekany na dyniowej bazie) znane są nawet w Polsce.
Dziś chciałabym przekazać Ci przepis na uwielbiane przeze mnie dyniowe ciasto. Przygotujesz je bez dodatku jajek i masła – jest 100% wegańskie ! Od kilkunastu dni piekę je i zajadam na śniadanie z jogurtem, frużeliną lub moją wegańską nutellą. Nie jestem weganką, przepis stworzyłam kiedyś gdy w domu zabrakło mi jajek i tak wkupiło się w moje łaski. Od jakiegoś czasu zaczęłam stawiać na zdrową i nieprzetworzoną żywność więc spodziewajcie się, że baza zdrowych przepisów Ani, będzie się rozrastać. Moje ciasto dyniowe jest wilgotne, delikatne i mocno korzenne. Jeśli dodasz do niego chrupiące orzechy i siemię lniane będzie miało przyjemną strukturę.
Mój chlebek dyniowy jest przepyszną alternatywą dla ciężkich ciast z kremami, choć krem z mascarpone lub nerkowców smakowałby z nim doskonale. Samo zdrowie w najczystszej postaci, a więc Happy Halloween!Składniki:14 porcji2 i 1/2 szklanki mąki razowej pełnoziarnistej3/4 szklanki brązowego cukru1/2 szklanki oleju1 1/2 szklanki puree z dyni1/2 szklanki wody lub soku jabłkowego20 g przyprawy do piernika2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaOpcjonalnie 100 g mieszanki bakalii
Przygotowanie:Wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek i przyprawy.Posiekaj bakalie i jeśli je dodajesz wmieszaj je do sypkich składników.Dynię upiecz lub pokrój w kostkę zalej wodą, z przepisu i ugotuj podprzykryciem. Gorącą dynię zmiksuj, do pieczonej dodaj wodę.Puree z dyni wymieszaj z olejem. Połącz z suchymi składnikami. Ciastopowinno być gęste lecz dające się mieszać. W razie potrzeby dolejjeszcze 1/3 szklanki wody.Przelej ciasto do firmy z kominkiem lub do keksówki 10×25 cm.Piecz 60-70 minut w 180 stopniach. Po 60 minutach sprawdź je patyczkiem,jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.Powiązane notki:Budyń z dyni makaronowej z orzechami – na HalloweenCiasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na HalloweenCiasto drożdżowe z dyniZdrowe Wegańskie ciasteczka owsianeDżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią