Wykonanie
15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×Buuu! Wiem, wiem trudno jest kogoś wystraszyć pisaną czcionką. Zbliżający się wielkimi krokami Halloween to święto, które przywędrowało do nas zza oceanu i od kilku lat bije rekordy popularności. Dla mnie to dzień poprzedzający rodzimy Dzień Wszystkich Świetych i dzień zaduszny, od dziesiątek lat przesycone
magią. Pewność z jaką przyjmujemy obecność
bliskich, którzy przestali być przy nas materialnie dla mnie osobiście jest bardzo krzepiąca. Według praktykujących ozdabianie dyn drążenie w ich miąższu przerażających buziek jest sposobem na odstraszenie złych chochlików. Mam nadzieję, że wy tak samo jak ja zabierzecie się za to już za kilka dni.

Dla mnie Halloween jest świętem naszej polskiej bani. Dzięki niemu
dynia przeżywa okres swojej drugiej młodości. Zaczęliśmy dowiadywać się, że to piękne warzywo o owalnym kształcie i masywnej figurze może być wykorzystane do wielu kulinarnych celów. Dziś
dyniowy gulasz, zupa czy risotto nie jest dla nikogo niczym dziwnym, a słynne amerykańskie ciasta jak Pumpkin Spice Bread (chlebek
dyniowy) i Pumpkin Spice Pie (placek
dyniowy z to jedno z moich ulubionych ciast, wypiekany na dyniowej bazie) znane są nawet w Polsce.

Dziś chciałabym przekazać Ci przepis na uwielbiane przeze mnie
dyniowe ciasto. Przygotujesz je bez dodatku
jajek i
masła – jest 100% wegańskie ! Od kilkunastu dni piekę je i zajadam na śniadanie z
jogurtem, frużeliną lub moją wegańską nutellą. Nie jestem weganką, przepis stworzyłam kiedyś gdy w domu zabrakło mi
jajek i tak wkupiło się w moje łaski. Od jakiegoś czasu zaczęłam stawiać na zdrową i nieprzetworzoną żywność więc spodziewajcie się, że baza zdrowych przepisów Ani, będzie się rozrastać. Moje ciasto
dyniowe jest wilgotne, delikatne i mocno korzenne. Jeśli dodasz do niego chrupiące
orzechy i
siemię lniane będzie miało przyjemną strukturę.

Mój chlebek
dyniowy jest przepyszną alternatywą dla ciężkich ciast z kremami, choć krem z
mascarpone lub
nerkowców smakowałby z nim doskonale. Samo zdrowie w najczystszej postaci, a więc Happy Halloween!Składniki:14 porcji2 i 1/2 szklanki
mąki razowej pełnoziarnistej3/4 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki
oleju1 1/2 szklanki puree z dyni1/2 szklanki
wody lub
soku jabłkowego20 g
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOpcjonalnie 100 g mieszanki
bakalii
Przygotowanie:Wymieszaj
mąkę,
cukier,
sodę, proszek i
przyprawy.Posiekaj
bakalie i jeśli je dodajesz wmieszaj je do sypkich składników.
Dynię upiecz lub pokrój w kostkę zalej
wodą, z przepisu i ugotuj podprzykryciem. Gorącą
dynię zmiksuj, do pieczonej dodaj
wodę.Puree z dyni wymieszaj z
olejem. Połącz z suchymi składnikami. Ciastopowinno być gęste lecz dające się mieszać. W razie potrzeby dolejjeszcze 1/3 szklanki
wody.Przelej ciasto do firmy z kominkiem lub do keksówki 10×25 cm.Piecz 60-70 minut w 180 stopniach. Po 60 minutach sprawdź je patyczkiem,jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.Powiązane notki:
Budyń z dyni makaronowej z
orzechami – na Halloween
Ciasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na Halloween
Ciasto drożdżowe z dyniZdrowe Wegańskie
ciasteczka owsiane
Dżem z dyni i
brzoskwiń oraz
ciasto drożdżowe z
dynią