ßßß Cookit - przepis na Razowe ciastka z lukrem

Razowe ciastka z lukrem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 42
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier brązowy 200 gramów
woda 200 mililitrów
mąka pszenna 425 gramów
mąka razowa 50 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 275 gramów
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
przyprawa do pierników 1 sztuk
sól 1 szczypta
migdały według uznania
wiśnie kandyzowane według uznania
orzeszki pistacjowe według uznania
Wykonanie:
W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić i wymieszać z mąką razową oraz 175g mąki pszennej(zrobić rozczyn).
Zagnieść masło, 250g mąki, 25g cukru pudru, przyprawę do piernika, proszek i sól. Oba ciasta połączyć. Sodę wymieszać z łyżką wody i dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Rano rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 36 cm, o grubości ok. 3 mm. Pokroić na kawałki o wymiarach 4 x 4 cm. Ułożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 8 minut, wystudzić.
Utrzeć 250g cukru pudru z 5 łyżkami wody i posmarować lukrem ciasteczka. Udekorować migdałami, pokrojonymi wiśniami oraz posiekanymi orzeszkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9720/Razowe-ciastka-z-lukrem