ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 42(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocukier brązowy 200 gramówwoda 200 mililitrówmąka pszenna 425 gramówmąka razowa 50 gramówmasło 200 gramówcukier puder 275 gramówsoda oczyszczona 1 łyżek deserowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychprzyprawa do pierników 1 sztuksól 1 szczyptamigdały według uznaniawiśnie kandyzowane według uznaniaorzeszki pistacjowe według uznaniaWykonanie:W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić i wymieszać z mąką razową oraz 175g mąki pszennej(zrobić rozczyn).Zagnieść masło, 250g mąki, 25g cukru pudru, przyprawę do piernika, proszek i sól. Oba ciasta połączyć. Sodę wymieszać z łyżką wody i dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Rano rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 36 cm, o grubości ok. 3 mm. Pokroić na kawałki o wymiarach 4 x 4 cm. Ułożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 8 minut, wystudzić.Utrzeć 250g cukru pudru z 5 łyżkami wody i posmarować lukrem ciasteczka. Udekorować migdałami, pokrojonymi wiśniami oraz posiekanymi orzeszkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: