Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 42(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cukier brązowy 200 gramów
woda 200 mililitrów
mąka pszenna 425 gramów
mąka razowa 50 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 275 gramów
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
przyprawa do pierników 1 sztuk
sól 1 szczypta
migdały według uznania
wiśnie kandyzowane według uznania
orzeszki pistacjowe według uznaniaWykonanie:W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić
cukier, wystudzić i wymieszać z
mąką razową oraz 175g
mąki pszennej(zrobić rozczyn).Zagnieść
masło, 250g
mąki, 25g
cukru pudru, przyprawę do piernika, proszek i
sól. Oba ciasta połączyć.
Sodę wymieszać z łyżką
wody i dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Rano rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 36 cm, o grubości ok. 3 mm. Pokroić na kawałki o wymiarach 4 x 4 cm. Ułożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 8 minut, wystudzić.Utrzeć 250g
cukru pudru z 5 łyżkami
wody i posmarować lukrem
ciasteczka. Udekorować
migdałami, pokrojonymi
wiśniami oraz posiekanymi orzeszkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: