Wykonanie
Od dziś nie mam wątpliwości - TO-SĄ-MOJE-UKOCHANE-PIERNICZKI!!! Jeśli zależałoby to wyłącznie ode mnie, nie piekłabym na święta już nigdy żadnych innych. Są mięciutkie, wręcz puszyste w środku, lukrowane, a do tego tak cudownie pachną
skórką pomarańczową... Przeczesałam
sieć w poszukiwaniu idealnego przepisu i.. oto on! Piernikowe niebo w gębie. Naprawdę!źródło: Moje WypiekiSkładniki na 25-30 sztuk:ciasto:250g
mąki pszennej85g mielonych
migdałów200ml płynnego
miodu naturalnego85g
masła1/2 szklanki domowej kandyzowanej
skórki pomarańczowej - sposób wykonania: TU3 płaskie łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejlukier:1 czubata szklanka
cukru pudrukilka łyżek przegotowanej
wodyskórka starta z 1 niewoskowanej
cytryny - (opcjonalnie)Wykonanie:ciasto:W rondelku rozpuszczamy
masło i
miód. Ostawiamy do wystygnięcia, ale nie całkowitego. Wszystkie suche składniki + skórkę umieszczamy w jednym naczyniu i łączymy z lekko ciepłą masą
maślano-
miodową. Całość starannie mieszamy, najlepiej mikserem. Ciasto będzie klejące i niezbyt ścisłe, ale takie ma być. Naczynie z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas zgęstnieje.Następnie z ciasta robimy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Jeśli będzie się bardzo kleiło, pomocne okaże się zwilżanie palców w wodzie. Kulki układamy na wyłożonej papierem do piecznia blasze, w dość dużych odległościach, bo w piekarniku sporo urosną. Każdą kulkę lekko spłaszczamy łyżką. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Bezpośrenio po wyjęciu z piekarnika pierniki
będa bardzo miękkie i deilkatne, więc zostawiamy je w spokoju na kilka minut, a
potem przekładamy na kratkę, by całkowicie wystygły. Zimne wyraźnie stwardnieją, aby
potem ponownie nabrać miękości. Dobre
będa już następnego dnia. W tym czasie pokrywamy je lukrem.
lukier:
Cukier puder ucieramy z
wodą, dodając ją stopniowo, aż do uzyskania gładkiej i satysfakcjonującej nas co do gęstości konsystencji lukru. Na koniec dodajemy
skórkę cytrynową. Mieszamy.Życzę Wam Smacznego! :-)