Wykonanie
Pin It
To już ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z
cytrynową i
pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki .
Proporcje na 30
ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g
mąki pszennej 55085 g zmielonych
migdałów3 łyżeczki
przyprawy do piernika lub domowej
przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 ml płynnego
miodu85 g
masła1/3 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej
skórki pomarańczowejstarta skórka z jednej
cytrynyLukier:2 szklanki
cukru pudrusok z 1/2
cytryny1 łyżka gorącej
wodyWykonanie:W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy
masło i
miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia.Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę
miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej
mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna
wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy
ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy
cukier puder, skrapiamy go
sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę
wody i dalej rozcieramy.
Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę
wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy na kratce do wysuszenia. Gdy
lukier całkowicie zastygnie,
ciasteczka chowamy do puszki.Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek
jabłka. Dla aromatu
jabłko można posypać
cynamonem i wbić w nie
goździki.