Wykonanie
Lebkuchen to słynne niemieckie pierniki. Mięciutkie, pachnące z lekką
cytrusową nutą. Niewymagające długiego przechowywania przed spożyciem. Można je upiec nawet dzień przed Świętami. Bardzo polecam!
Składniki na ok. 30 sztuk250 g
mąki pszennej85 g zmielonych
migdałów3 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika, kupnej lub domowej1 łyżeczka zmielonego
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 ml płynnego
miodu85 g
masłapół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej i cytrynowejSkładniki na
lukier:2 szklanki
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodyWykonanie:W małym rondelku podgrzewamy
miód z
masłem do czasu aż
masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia, ale nie całkowitego wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone
orzechy,
przyprawę korzenną,
cynamon oraz
sodę i
proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki mieszamy i dolewamy ciepłą masę
miodowo maślaną. Ciasto miksujemy do połączenia, będzie klejące, ale nie dosypujemy
mąki. Na koniec dodajemy kandyzowane
skórki pomarańczowe i
cytrynowe. Miksujemy. Gotowa masę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 20 minut, w tym czasie masa przestygnie i zgęstnieje.Piekarnik nastawiamy na 170 st. C (piekę z termoobiegiem).Duże blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Z ciast formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w dużych odstępach (przed formowaniem kulek dłonie zwilżamy
wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło). Pierniczki pieczemy ok. 12 minut (nie za długo, bo będą twarde). Lebkuchen po wyjęci z piekarnika będą bardzo miękkie, odstawiamy je na ok. 2 minuty i dopiero po tym czasie przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Cukier puder zalewamy gorąca
wodą, dokładnie mieszamy i lukrujemy pierniczki. Następnie lebkuchen odstawiamy na kratką najlepiej na całą noc, aby
lukier dobrze zastygł. Pierniczki następnego dnia układamy do szczelnych pojemników, będą już mięciutkie i gotowe do jedzenia. Gdyby jednak nie zmiękły do pojemnika z piernikami wkładamy kawałki
jabłka, wymieniając je co dwa dni. Pierniki wchłoną wilgoć z
owoców i szybciej zmiękną.Smacznego!
Źródło przepisu: Moje Wypieki (przepis pochodzi z GoodFood ‚Cupcakes & small bakes’).