ßßß Cookit - przepis na Lebkuchen ( niemieckie mięciutkie pierniczki)

Lebkuchen ( niemieckie mięciutkie pierniczki)

nazwa

Wykonanie

Lebkuchen to słynne niemieckie pierniki. Mięciutkie, pachnące z lekką cytrusową nutą. Niewymagające długiego przechowywania przed spożyciem. Można je upiec nawet dzień przed Świętami. Bardzo polecam!
Składniki na ok. 30 sztuk
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, kupnej lub domowej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Składniki na lukier:
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie:
W małym rondelku podgrzewamy miód z masłem do czasu aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia, ale nie całkowitego wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone orzechy, przyprawę korzenną, cynamon oraz sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki mieszamy i dolewamy ciepłą masę miodowo maślaną. Ciasto miksujemy do połączenia, będzie klejące, ale nie dosypujemy mąki. Na koniec dodajemy kandyzowane skórki pomarańczowe i cytrynowe. Miksujemy. Gotowa masę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 20 minut, w tym czasie masa przestygnie i zgęstnieje.
Piekarnik nastawiamy na 170 st. C (piekę z termoobiegiem).Duże blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciast formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w dużych odstępach (przed formowaniem kulek dłonie zwilżamy wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło). Pierniczki pieczemy ok. 12 minut (nie za długo, bo będą twarde). Lebkuchen po wyjęci z piekarnika będą bardzo miękkie, odstawiamy je na ok. 2 minuty i dopiero po tym czasie przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Cukier puder zalewamy gorąca wodą, dokładnie mieszamy i lukrujemy pierniczki. Następnie lebkuchen odstawiamy na kratką najlepiej na całą noc, aby lukier dobrze zastygł. Pierniczki następnego dnia układamy do szczelnych pojemników, będą już mięciutkie i gotowe do jedzenia. Gdyby jednak nie zmiękły do pojemnika z piernikami wkładamy kawałki jabłka, wymieniając je co dwa dni. Pierniki wchłoną wilgoć z owoców i szybciej zmiękną.
Smacznego!
Źródło przepisu: Moje Wypieki (przepis pochodzi z GoodFood ‚Cupcakes & small bakes’).
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/lebkuchen-niemieckie-mieciutkie-pierniczki