Wykonanie
Lekbuchen to pierniczki które są bardzo miękkie, wręcz puszyste i są zupełnie inne niż my Polacy znamy, chociaż jeśli zasmakowaliście pierniczków w jednej z niemieckiej
sieci marketów to te pierniczki przypadną Wam do gustu i zakochacie się w nich od pierwszego kęsu.

Lekbuchen250 g
mąki pszennej85 g mielonych
migdałów3 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 ml płynnego
miodu85 g
masła100 g drobno posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowejMąkę,
migdały,
sodę,proszek,
przyprawy wymieszać w misce.Na patelnię wlać
miód, dodać
masło i podgrzewać do czasu roztopienia się
masła.Zdjąc z palnika i lekko przestudzić.Do suchych składników wlać mieszankę
miodowo-
maślaną, dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać aby nie było grudek(ciasto ma być lepiące więc nie dodawać
mąki).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia.Z ostudzonego ciasta formować kulki (ręce możnamaczać w wodzie aby ułatwić sobie pracę)wielkości
orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach ponieważ
ciasteczka urosną.
Ciasteczka lekko spłaszczać.Piec w temperaturze 180 0 C przez około 15minut.Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut i przełożyć je na kratkę do całkowitego wystudzenia.Lekbuchen polukrować.
Lukier:2 szklanki
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodyCukier puder rozetrzeć z
wodą dolewając ją łyżeczka po łyżeczce aby uzyskać porządaną konsystencję.Pierniczki zanurzać w lukrze i odkładać do zastygnięcia lukru.


