Wykonanie
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej50 g
migdałów w płatkach1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy korzennej10 łyżek
miodu lipowego100 g
masłaLukier:1 szklanka
cukru pudru3-4 łyżki wrzątkuPrzepis:
Migdały miksujemy na
mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
sodą oraz
przyprawą korzenną i
cynamonem.
Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z
masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy ją do
mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość
między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po ostygnięciu lukrujemy (
cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień!