Wykonanie
Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Słodkie, baaardzo aromatyczne z wyraźną nutą
cytryny i
pomarańczy. Miękkie i pyszne :) Jest wiele przepisów na ten smakołyk. Niektóre zawierają w swoim składzie
miód i w takich lebkuchen opisywany jest właśnie jako niemiecki pierniczek, ale są także takie przepisy, gdzie lebkuchen robi się na samych tylko jajkach bez
miodu. Wówczas najczęściej opisywane są jako ciasto "przypominające pierniczki". Nie wiem jak smakują te bez
miodu, ale ja wolę zdecydowanie coś co smakuje jak piernik, a nie tylko go przypomina ;)Lebkuchen zostały wymyślone w XIII wieku przez średniowiecznych mnichów.Przepis na lebkuchen znalazłam na blogu Moje Wypieki i polecam Wam baaaardzo :)Składniki na 30 sztuk:250 g
mąki pszennej85 g zmielonych
migdałów (na
mąkę)3 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 ml płynnego
miodu85 g
masła1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej i cytrynowej (jeśli nie posiadacie kandyzowanej
skórki cytrynowej warto dodać otarte skórki z 2
cytryn bez białego albedo)
Mąkę,
migdały,
sodę, proszek i
przyprawy wymieszać w misce.
Masło rozpuścić w rondelku razem z
miodem. Odstawic na chwilkę by lekko przestygło. Jeszcze ciepłe wlać do suchych składników, dodać skórkę kandyzowaną i wyrobić dokładnie (można to zrobić przy pomocy miksera - wyjdzie dość lepiące ale nie dosypywać
mąki). Ciasto odstawić pod przykryciem do ostudzenia. W tym czasie powinno zgęstnieć.Następnie z ciasta lepimy kulki (powinno ich wyjsc ok 30 szt) wielkości
orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej matą do pieczenia blasze w sporych odległościach od siebie jako że bardzo rosną. Każdą kulkę lekko spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 15 minut (nie dłużej bo wyjda zbyt kruche). Lebkuchen wyjęte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie. Należy więc odczekac 2-3 minuty a następnie przełożyć je do ostygnięcia na kratkę.Składniki na
lukier:2 szkl.
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodyCukier wsypać do małej miseczki i powoli dolewać
wode rozcierając całość do otrzymania odpowiedniej konsystencji.Wystudzone pierniczki maczać w lukrze i odstawiać na kratkę do całkowitego zastygnięcia.Smacznego:)