Wykonanie
Gdzie nie spojrzeć, tam te pierniczki. Kiedy powiedziałam dzieciom, że robię pierniczki, takie zwykłe, okrągłe, tylko się skrzywiły. No bo jak to pierniczki bez foremek? Bez całej tej zabawy? Kiedy formowałam kuleczki, przyszła córcia i przyłączyła się do pracy. Następnego dnia, kiedy pierniczki były już polukrowane, spróbowała jednego i zaraz przyszła po kolejnego. Czyli jednak mogą być takie zwykłe, bez kształtów. Przepis cytuję za Madzią i Dorotą .
Składniki (na około 30 sztuk):250 g
mąki pszennej85 g zmielonych
migdałów (na
mąkę)3 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika (użyłam luksusowej)1 łyżeczka zmielonego
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 ml płynnego
miodu85 g
masłapół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej i cytrynowej*Wykonanie:Suche składniki:
mąkę,
migdały, proszek,
sodę,
przyprawy wymieszać w misce.W garnuszku z grubym dnem umieścić
masło i
miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia
masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).Do suchych składników wlać ciepłą masę
maślano -
miodową, dodać kandyzowane
owoce i wymieszać (można mikserem, ale ja robiłam to łyżką), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać
mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje, moje stało kilka godzin na balkonie, w temperaturze około 2 - 3 stopni).Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie - ja nie musiałam - i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna - łyżkę maczałam w wodzie).Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty,
potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.* jeśli nie posiadacie kandyzowanej
skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch
cytrynSkładniki na
lukier:2 szklanki
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodyWyko nanie:
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą
wodę, łyżeczka po łyżeczce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy
lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.(mi lepiej było oblewać pierniczki lukrem, używając łyżki)Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji :-)
/wydrukuj przepis/