Wykonanie
Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną
cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku, nie wymagające długiego leżakowania (to dobra wiadomość dla tych, którzy dzień przed Wigilią chcą piec pierniczki ;-). Inne niż polskie pierniczki. Aby przybliżyć Wam oryginalny przepis zagłębiłam się w niemieckie fora internetowe, po czym stwierdziłam.. że to nie taka prosta sprawa znaleźć na nie tradycyjny przepis.. Przede wszystkim dlatego, że lebkuchen jest cała masa, zależnie od regionu, a te również różnią się
między sobą. Jedne podają, ze tradycyjnie wypieka się je na miodzie, bez
jajek i
mleka. Inne, że bez
miodu (!), jedynie na jajkach. Przetestowałam więc dwa najczęściej powtarzające się warianty, sceptycznie podchodząc jednak do pierniczków bez
miodu.. Wygrały jednogłośnie pierniczki na miodzie. Prezentuję Wam najlepszy przepis, jaki znalazłam. Zmodyfikowałam go jednak, i
powiem Wam w sekrecie, że lepszych lebkuchen nie znajdziecie w całym internecie ;-). Bardzo polecam!Składniki na 30 sztuk:250 g
mąki pszennej85 g zmielonych
migdałów3 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)1 łyżeczka zmielonego
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 ml płynnego
miodu85 g
masłapół szklanki (w
sumie) drobno posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej i cytrynowej*Suche składniki:
mąkę,
migdały, proszek,
sodę,
przyprawy wymieszać w misce.W garnuszku z grubym dnem umieścić
masło i
miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia
masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła).Do suchych składników wlać ciepłą masę
maślano -
miodową, dodać kandyzowane
owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać
mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki; również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty,
potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.Składniki na
lukier:2 szklanki
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodyCukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą
wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy
lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe na święta :-).Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy, czytaj dalej..Co zrobić, by pierniczki zmiękły?Może się zdarzyć, że pierniczki z nieznanych nam przyczyn po kilku dniach stwardnieją.. (powoduje to dodatek
miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub
owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych
jabłek.
Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z
owoców.* Jeśli nie posiadacie kandyzowanej
skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch
cytryn.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z GoodFood 'Cupcakes & small bakes'.