Składniki:- 275 g mąki pszennej- 1 łyżka proszku do pieczenia- 75 g cukru- 150 ml mleka- 100 g masła (roztopionego i schłodzonego)- 2 jajka- 2 łyżki kawy (rozpuszczalnej, wymieszanej z 1 łyżką wrzącej wody)- 50 g posiekanych migdałów- cukier puder do posypaniaSkładniki na kruszonkę:- 75 g mąki pszennej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 75 g brązowego cukru- 25 g pokrojonego w kostkę masła- 1 łyżeczka przyprawy do piernika- 1 łyżka wodyPrzygotowanie:Okrągłą tortownicę z ruchomym dnem posmarować cienko masłem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia.Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dosypać cukier i wymieszać.Ubić jajka, mleko, roztopione masło i kawę. Wlać do miski ze suchymi składnikami i wymieszać.Posiekane migdały dosypać do masy i delikatnie wymieszać.Przełożyć do formy.Przygotowanie kruszonki:Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać masło, rozcierać opuszkami palców do momentu aż składniki będą wyglądać jak zacierki.Dosypać przyprawę do piernika, wlać wodę, wymieszać.Posypać kruszonką równomiernie ciasto.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez ok. 60 minut.Po upieczeniu pozostawić w formie do ostygnięcia.Na wierzch posypać cukrem pudrem.