ßßß

Składniki:Ciasto na pierniczkiok. 600 g mąki pszennej np typ 550,250 g masła,100 g brązowego cukru,40 g przyprawy do piernika (najlepiej domowej),6 łyżek miodu,2 łyżeczki sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki soli.
Lukier500 g cukru pudru,1 białko,2 łyżki gorącej wodydowolne barwniki spożywcze (najlepiej naturalne).
Przygotowanie:W rondlu rozpuścić masło i dodać miód, cukier i przyprawę do piernika (Jeśli ma to być przyprawa kupna najlepiej, żeby w składzie nie miała cukru czy mąki a jedynie przyprawy korzenne). Całość dokładnie mieszać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zestawić z palnika do ostygnięcia.Mąkę przesiać przez sito (najlepiej dwukrotnie), dodać sodę i sól. Zawartość rondla przelać do mąki i wyrobić ciasto. Gdy wytworzy się jednolita masa uformować kulę, przykryć bawełniana ściereczka i wstawić do lodówki na ok godzinę.Ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 0 , 5 cm i wycinać dowolne kształty.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut (zależy od grubości ciastek) w opcji góra-dół.Cukier puder wymieszać z wodą, tak aby nie było grudek, dodać białko i barwnik. Dokładnie wymieszać. Nakładać na ostudzone pierniczki.
Smacznego i Wesołych świąt!