Wykonanie
Coraz bliżej święta. Przedświąteczna krzątanina w kuchni pachnącej
cynamonem,
goździkami i
mandarynkami to dla mnie prawdziwa frajda. Uwielbiam unoszący się w mieszkaniu zapach pieczonych
ciastek korzennych. Pierniki i pierniczki zawsze były częścią świąt w moim rodzinnym domu. Dekorowanie ich za dziecka sprawiało mi ogromną frajdę. Teraz również lubię to robić, choć jest to czasochłonna robota.Pierniczki z mojego przepisu idealnie nadają się do dekorowania i powieszenia na choince. Z powodzeniem zastąpią plastikowe ozdoby sprzedawane w sklepach. Po upieczeniu i ostygnięciu są dość twarde i chrupiące - takie lubię najbardziej. Jednak po przełożeniu do pudełka, pierniczki zmiękną i będą idealne do
kawy czy
herbaty.


Składniki:Ciasto na pierniczkiok. 600 g
mąki pszennej np typ 550,250 g
masła,100 g
brązowego cukru,40 g
przyprawy do piernika (najlepiej domowej),6 łyżek
miodu,2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
soli.
Lukier500 g
cukru pudru,1
białko,2 łyżki gorącej
wodydowolne
barwniki spożywcze (najlepiej naturalne).

Przygotowanie:W rondlu rozpuścić
masło i dodać
miód,
cukier i
przyprawę do piernika (Jeśli ma to być
przyprawa kupna najlepiej, żeby w składzie nie miała
cukru czy
mąki a jedynie
przyprawy korzenne). Całość dokładnie mieszać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zestawić z palnika do ostygnięcia.
Mąkę przesiać przez sito (najlepiej dwukrotnie), dodać
sodę i
sól. Zawartość rondla przelać do
mąki i wyrobić ciasto. Gdy wytworzy się jednolita masa uformować kulę, przykryć bawełniana ściereczka i wstawić do lodówki na ok godzinę.Ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 0 , 5 cm i wycinać dowolne kształty.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut (zależy od grubości
ciastek) w opcji góra-dół.
Cukier puder wymieszać z
wodą, tak aby nie było grudek, dodać
białko i barwnik. Dokładnie wymieszać. Nakładać na ostudzone pierniczki.

Smacznego i Wesołych świąt!