Wykonanie
Pin It

Kolejna propozycja na świąteczny stół lub do udekorowania naszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików. Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika . Bardzo fajnie mi się z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia gwiazdek będziemy potrzebować 2 rozmiarów foremek. Jeśli kupiliśmy komplet składający się z różnych rozmiarów, użyjmy tej największej i tej najmniejszej.

Czas przygotowania: 6 godzinSkładniki:230 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru1 szklanka płynnego
miodu1 duże
jajko5 szklanek
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki domowej
przyprawy do piernikaszczypta
soliLukier królewski:2
białka2 szklanki
cukru pudruDodatkowokolorowa posypka

Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski przesiewamy
mąkę,
kakao,
sodę,
przyprawę i
sól, mieszamy.W drugiej misce ucieramy
masło z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy
miód, miksujemy, dodajemy
jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta.Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie
mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą.Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy
lukier.
Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce
cukru pudru, cały czas ubijając.Gdy
lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora wkładamy
lukier i wyciskamy go robiąc cienkie linie ( użyłam tutki z najmniejszym otworkiem), następnie mokry
lukier posypujemy posypką. Jeśli nie posiadamy dekoratora możemy użyć zwinięty w rożek papier do pieczenia lub
śniadaniowy.Pierniczki pozostawiamy do zaschnięcia lukru.