Wykonanie
Pierniczki mają tę zaletę, że można upiec je sporo przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce, a trzy dni przed zjedzeniem wyciągnąć i pozostawić, aby zrobiły się miękkie. To najlepszy przepis na pierniczki jaki znam. Ciasto idealnie się zagniata, jest miękkie i świetnie się piecze, a dodatkowo fantastycznie pachnie
korzenną przyprawą. Z tego ciasta możecie zrobić także domek z piernika lub tak jak ja piernikowe choinki. Jeśli chcecie, żeby pierniczki były pięknie udekorowane nie musicie
mieć specjalnego rękawa cukierniczego z tylkami. Wystarczy zwykły woreczek strunowy, który może posłużyć za rękaw cukierniczy. Dekorowanie zajmuje dużo czasu, ale efekt wart jest poświęcenia :)
Składniki:Pierniczki:1 kg
mąki1 szczypta
soli2 łyżecz ki
sody oczyszczonej400 g
cukru pudru400 g
miodu2 duże
jajk a240 g
masła 82%3 łyżki
przyprawy do piernika
Lukier:1
białko (z dużego
jajka)1 szklanka (250 ml)
cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać
miód,
cukier i
przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z
sodą i szczyptą
soli. Do
mąki dodać
jajko i przestudzone
masło z
miodem,
cukrem i
przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać
ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier:
Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą
wodą. Oddzielić
białko od
żółtka.
Białko zmiksować lub utrzeć z
cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli
lukier jest za rzadki dodać więcej
cukru pudru . Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać
lukier, zrobić w ro gu malutki otworek i dekorować pierniczki. Smacznego!