ßßß
Składniki:Pierniczki:1 kg mąki1 szczypta soli2 łyżecz ki sody oczyszczonej400 g cukru pudru400 g miodu2 duże jajk a240 g masła 82%3 łyżki przyprawy do piernikaLukier:1 białko (z dużego jajka)1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.Lukier: Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru . Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w ro gu malutki otworek i dekorować pierniczki. Smacznego!