ßßß Cookit - przepis na Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

nazwa

Wykonanie

Pierniczki mają tę zaletę, że można upiec je sporo przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce, a trzy dni przed zjedzeniem wyciągnąć i pozostawić, aby zrobiły się miękkie. To najlepszy przepis na pierniczki jaki znam. Ciasto idealnie się zagniata, jest miękkie i świetnie się piecze, a dodatkowo fantastycznie pachnie korzenną przyprawą. Z tego ciasta możecie zrobić także domek z piernika lub tak jak ja piernikowe choinki. Jeśli chcecie, żeby pierniczki były pięknie udekorowane nie musicie mieć specjalnego rękawa cukierniczego z tylkami. Wystarczy zwykły woreczek strunowy, który może posłużyć za rękaw cukierniczy. Dekorowanie zajmuje dużo czasu, ale efekt wart jest poświęcenia :)
Składniki:
Pierniczki:
1 kg mąki
1 szczypta soli
2 łyżecz ki sody oczyszczonej
400 g cukru pudru
400 g miodu
2 duże jajk a
240 g masła 82%
3 łyżki przyprawy do piernika
Lukier:
1 białko (z dużego jajka)
1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru . Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w ro gu malutki otworek i dekorować pierniczki. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/12/pierniczki-lukrowane.html