Wykonanie
Piernikowa choinka może być świetnym, jadalnym prezentem dla bliskiej osoby. Może też być piękną ozdobą świątecznego stołu. Piernikowe gwiazdki można upiec wcześniej przy okazji pieczenia
ciasteczek na choinkę i schować do metalowej puszki. Wystarczy wyciągnąć elementy choinki na 2-3 dni przed zjedzeniem i udekorować je lukrem składając w całość. W zależności od tego ile choinek chcecie wykonać i jakiej wielkości macie foremki, proporcje składników na ciasto można dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć. Z tych proporcji wyjdzie około 4-5 małych choinek.
Składniki (ciasto jak na pierniczki):500 g
mąki tortowej1
jajko1 szczypta
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej200 g
miodu200 g
cukru pudru2 łyżki
przyprawy do piernika120 g
masłaLukier:1
białko1 szklanka (250 ml)
cukru pudru (+ 2,3 łyżki z zanadrzu)Dodatkowo:kolorowa posypka, perełki, gwiazdki itp.
Ciasto:
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać
miód,
cukier i
przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z
sodą i szczyptą
soli. Do
mąki dodać
jajko i przestudzone
masło z
miodem,
cukrem i
przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać gwiazdki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier:
Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą
wodą. Oddzielić
białko od
żółtka.
Białko zmiksować lub utrzeć z
cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli
lukier jest za rzadki dodać więcej
cukru pudru.Gwiazdki sklejać lukrem od największej do najmniejszej. Największe rozmiarem gwiazdki można składać po 2-3 sztuki na jedną choinkę. Każdą warstwę dekorować posypką. Na wierzchu ułożyć najmniejszą gwiazdkę. Pozostawić do zastygnięcia.