ßßß
Składniki (ciasto jak na pierniczki):500 g mąki tortowej1 jajko1 szczypta soli1 łyżeczka sody oczyszczonej200 g miodu200 g cukru pudru2 łyżki przyprawy do piernika120 g masłaLukier:1 białko1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ 2,3 łyżki z zanadrzu)Dodatkowo:kolorowa posypka, perełki, gwiazdki itp.
Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać gwiazdki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.Lukier: Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.Gwiazdki sklejać lukrem od największej do najmniejszej. Największe rozmiarem gwiazdki można składać po 2-3 sztuki na jedną choinkę. Każdą warstwę dekorować posypką. Na wierzchu ułożyć najmniejszą gwiazdkę. Pozostawić do zastygnięcia.