Wykonanie
Pierniczków już trochę upiekłam w swoim życiu, jednak na ten cudny przepis wpadłam przypadkiem w tym roku. Od razu go wypróbowałam, i ani chwilę nie żałowałam...Będzie to nasz rytuał świąteczny...
Składniki na Świąteczne Pierniczki:- 500 g
mąki pszennej- 4 pełne łyżki
miodu- 200 g
cukru pudru- 125 g
masła- 1
jajko- 1 pełna łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 3 czubate łyżeczki
przyprawy do pierników
-
masło,
miód i
przyprawę do piernika lekko podgrzać (nie gotować)- do miski przesiać
mąkę z
sodą i
solą- zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczony i lekko przestudzony
miód z
masłem- dodać resztę składników i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i lśniące- gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 2 godziny- blat lub stolnicę oprószyć
mąką- ciasto podzielić na 4-5 części- rozwałkować na grubość ok 0 , 5 cm- foremkami wycinać pierniczki- blachę wyłożyć papierem do pieczenia- na blasze układać pierniczki- piec ok 10-15 min. w temp. 160-170 st. (aż będą złote ale nie brązowe)
Gdzieś w jakimś magazynie kulinarnym przeczytałam ciekawostkę, która jest bardzo pomocna, żeby pierniczki były jeszcze bardziej piękniejsze. A mianowicie:-
jajko roztrzepać z 1 łyżką
mleka- upieczone pierniki posmarować
jajkiem i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 min w temp. 160 st.- po wystudzeniu pierniczki będą cudnie się świeciłySmacznego.