Wykonanie
Z podanego poniżej przepisu wyszło mi około 80 pierników.Składniki:500 g
mąki pszennej tortowej200 g prawdziwego
miodu200 g
cukru pudru125 g
masła1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej4 łyżeczki
przyprawy do piernikówszczypta
soliWykonanie:
Masło,
miód i
przyprawę do piernika lekko podgrzać, aż masa uzyska płynną konsystencję. Na stolnicę przesiać
mąkę z
sodą i
solą, we wgłębienie wlać rozpuszczony i lekko przestudzony
miód z
masłem. Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny, aby się dobrze schłodziło (ciasto można przechowywać w lodówce nawet dwa dni).Blat, albo stolnicę oprószyć
mąką. Ciasto podzielić na 4 części i po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo trochę urosną. Piec ok. 10 minut w 160 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe (ja piekę w termoobiegu).Przestudzone pierniczki polukrować albo ozdobić posypką,
migdałami, wiórkami kokosowymi – inwencja twórcza każdemu podpowie czym jeszcze. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. Jeśli dołoży się do puszki skórkę od
jabłka czy
pomarańczy szybko zmiękną, bo "wyciągną" wilgoć ze skórek, a gdy zostawi się odkryte to wciągną wilgoć z powietrza. Co ważne, szybciej miękną pierniczki lukrowane.Smacznego!