ßßß Cookit - przepis na Domowy rosół

Domowy rosół

nazwa

Wykonanie

Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Nie wolno robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie możemy dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie – powinien tzw. tylko „mrugać” Tak ugotowany rosół będzie idealnie klarowny.
Składniki : woda
mięso:
kawałek mięsa wołowego (ilość wołowiny zależna od tego, jak bardzo
wyczuwalny ma być jej smak w rosole - ja używam około 100 g
1 szyja indyka
1 udko + 1 skrzydło z kurczaka
włoszczyzna
1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
1 pietruszka (korzeń)
kawałek selera
1 mały por
niewielki kawałek kapusty włoskiej
1 cebula z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)
przyprawy
1 mały liści laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
sól i pieprz mielony
szczypta suszonego lubczyku
Sposób przygotowania:
Do garnka z ZIMNĄ wodą, wkładamy całe przygotowane mięso i zaczynamy gotowanie.
Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, pojawiają się tzw. szumowiny, które zbieramy z powierzchni wywaru. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
Następnie do garnka wrzucamy wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa. Cebuli nie obieramy z wszystkich warstw łupki, a jedynie usuwamy zewnętrzne brudne części, oraz delikatnie ją podpiekamy na ogniu.
Czekamy, aż rosół zacznie nam delikatnie się gotować i wtedy dodajemy wszystkie przyprawy, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i pilnujemy aby zupa delikatnie mrugała.
Gotować przez około 1,5 do 2 godzin na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać) pod uchyloną pokrywą, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania można dolewać niedużą ilość wody ale pamiętajmy ZIMNEJ, aby nasz rosół nie stracił klarowności i nie stał się mętny. Na koniec sprawdzić czy nie trzeba doprawić go solą.
Rosół podajemy z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,352701062,title,Domowy-rosol,index.html