ßßß
Przepis pochodzi z notatek kulinarnych mojej rodziny.Jest sprawdzony i przepyszny, zapraszam:)Potrzebujemy:4 nózki z kurczaka lub 2 spore udka + kawałek mięsa wołowegopół dużego selera2-3 marchwieśredni por1 pietruszka1 cebulaPrzyprawy:2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka czarnego pieprzupieprz mielony, sólpietruszka świeżalubczyk (tajny składnik wzbogacający smak rosołu 😉
Na początek robimy mały trik aby rosół był klarowny, jest to sprawdzony sposób. Do garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy wodą do przykrycia. Gdy woda zawrze gotujemy jeszcze z minutę i odcedzamy.Mięso płuczemy i ponownie umieszczamy w garnku. Wlewamy około 3,5 litra świeżej wody, dodajemy liście laurowe, zielę angielskie, ziarenka pieprzu do tego cebulę przekrojoną na pół oraz por. Calosć doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby rosół sobie tylko pykał i gotujemy około 1 godzinę.Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy warzywa z zupy i dodajemy marchew, pietruszke oraz seler, solimy i ponownie gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.W ostatnich minutach gotowania możemy odkryć przykrywkę i sprawdzać smak rosołu, doprawiać, próbować.A na samym końcu, ja wyjmuje wszystko z rosołu, odcedzam jeszcze dodatkowo przez sitko ponownie probuje w razie potrzeby doprawiam solą, dodaje mielony pieprz oraz suszony lubczyk. Mięso które wyjęłam obieram z lepszych kawalków. Na talerze rozkładam wcześniej ugotowany makaron, dodaje pokrojoną marchewkę, mozna również dodać pietruszkę i seler jeśli lubicie, układam kawałki mięsa, posypuje świeżą natką pietruszki i zalewam przepysznym rosołem
SmacznegoZapraszam równiez na inne dania: