Wykonanie
Przepis pochodzi z notatek kulinarnych mojej rodziny.Jest sprawdzony i przepyszny, zapraszam:)Potrzebujemy:4 nózki z
kurczaka lub 2 spore udka + kawałek
mięsa wołowegopół dużego
selera2-3 marchwieśredni
por1
pietruszka1
cebulaPrzyprawy:2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego4 ziarenka
czarnego pieprzupieprz mielony,
sólpietruszka świeża
lubczyk (tajny składnik wzbogacający smak rosołu 😉
Na początek robimy mały trik aby rosół był klarowny, jest to sprawdzony sposób. Do garnka wkładamy umyte
mięso i zalewamy
wodą do przykrycia. Gdy
woda zawrze gotujemy jeszcze z minutę i odcedzamy.
Mięso płuczemy i ponownie umieszczamy w garnku. Wlewamy około 3,5 litra świeżej
wody, dodajemy
liście laurowe,
zielę angielskie, ziarenka
pieprzu do tego
cebulę przekrojoną na pół oraz
por. Calosć doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby rosół sobie tylko pykał i gotujemy około 1 godzinę.Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy warzywa z zupy i dodajemy
marchew,
pietruszke oraz
seler, solimy i ponownie gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.W ostatnich minutach gotowania możemy odkryć przykrywkę i sprawdzać smak rosołu, doprawiać, próbować.A na samym końcu, ja wyjmuje wszystko z rosołu, odcedzam jeszcze dodatkowo przez sitko ponownie probuje w razie potrzeby doprawiam
solą, dodaje mielony
pieprz oraz suszony
lubczyk.
Mięso które wyjęłam obieram z lepszych kawalków. Na talerze rozkładam wcześniej ugotowany
makaron, dodaje pokrojoną
marchewkę, mozna również dodać
pietruszkę i
seler jeśli lubicie, układam kawałki
mięsa, posypuje świeżą
natką pietruszki i zalewam przepysznym rosołem
SmacznegoZapraszam równiez na inne dania: