ßßß Cookit - przepis na Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
1 szklanka orzechów włoskich
100 g ciemnej czekolady
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
5 - 6 łyżek stopionego masła
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Propozycja podania
3 możliwe wersje:
cukier puder
1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i 3 łyżki wiórków kokosowych lub zrumienionych płatków migdałów
masa z serka Philadelphia jak w cieście marchewkowym
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-wiewiorka