Wykonanie
Składniki4
jajka2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej50 g
rodzynek50 g
suszonej żurawiny1 szklanka
orzechów włoskich100 g ciemnej
czekolady4
jabłka2 łyżeczki
cynamonu3/4 szklanki drobnego
cukru lub
cukru pudru5 - 6 łyżek stopionego
masłaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do miski, dodać
proszek do pieczenia,
sodę i szczyptę
soli, wymieszać.
Rodzynki i
żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
Orzechy i
czekoladę posiekać na kawałeczki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z
cynamonem.
Jajka ubić z drobnym
cukrem lub
cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać stopniowo roztopione i ostudzone
masło.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą przesiać bezpośrednio do miski z
jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.Dodać
jabłka,
orzechy,
rodzynki oraz
czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).Propozycja podania3 możliwe wersje:
cukier puder1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i 3 łyżki
wiórków kokosowych lub zrumienionych
płatków migdałówmasa z
serka Philadelphia jak w cieście
marchewkowym