Wykonanie
Skoro już jesteśmy przy wypiekach z warzywami to wykorzystałam jeszcze przepis na carrot
cake. Ten przepis znalazłam w artykule o jarzynowych deserach w kuchnia.wp.pl, trochę zmieniłam i oto jest. To może nie jest typowe angielskie carrot
cake, ale warto wypróbować gdyż przepis należy do tych łatwych, szybkich, bardzo mało przy nim pracy i składników też zbyt wiele nie potrzeba. Polecam:)
Składniki:300g startej
marchewki4
jaja250 g
mąki150 g
cukru150 g
masła -stopionego i schłodzonego lekko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej (można pominąć)2 garści posiekanych
orzechów włoskich1 garść kandyzowanej
skórki pomarańczowej (przykładowy przepis)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyłożyć masę do natłuszczonej tortownicy (Ø 20cm). Piec w temp. 180st. C przez około 45min (do suchego patyczka). Wystudzić. W tym czasie przygotować krem*.Krem:150g
serka kremowego5 łyżek
cukru pudru (można więcej)2 łyżeczki
masłaMasło utrzeć z
serkiem i
cukrem. Masa powinna być dość gęsta dlatego być może trzeba będzie dosłodzić. Proponuję dodać kilka kropel
soku z cytryny, choć tego nie zrobiłam a i tak było smacznie:) Gdy ciasto ostygnie posmarować kremem i udekorować wg uznania.Smacznego:)
* Zamiast kremu można ciasto polać stopioną
białą czekoladą z odrobiną
masła, ciemną
czekoladą lub lukrem.