ßßß Cookit - przepis na Carrot cake - ciasto marchewkowe

Carrot cake - ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Skoro już jesteśmy przy wypiekach z warzywami to wykorzystałam jeszcze przepis na carrot cake. Ten przepis znalazłam w artykule o jarzynowych deserach w kuchnia.wp.pl, trochę zmieniłam i oto jest. To może nie jest typowe angielskie carrot cake, ale warto wypróbować gdyż przepis należy do tych łatwych, szybkich, bardzo mało przy nim pracy i składników też zbyt wiele nie potrzeba. Polecam:)
Składniki:
300g startej marchewki
4 jaja
250 g mąki
150 g cukru
150 g masła -stopionego i schłodzonego lekko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (można pominąć)
2 garści posiekanych orzechów włoskich
1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej (przykładowy przepis)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyłożyć masę do natłuszczonej tortownicy (Ø 20cm). Piec w temp. 180st. C przez około 45min (do suchego patyczka). Wystudzić. W tym czasie przygotować krem*.
Krem:
150g serka kremowego
5 łyżek cukru pudru (można więcej)
2 łyżeczki masła
Masło utrzeć z serkiem i cukrem. Masa powinna być dość gęsta dlatego być może trzeba będzie dosłodzić. Proponuję dodać kilka kropel soku z cytryny, choć tego nie zrobiłam a i tak było smacznie:) Gdy ciasto ostygnie posmarować kremem i udekorować wg uznania.
Smacznego:)
* Zamiast kremu można ciasto polać stopioną białą czekoladą z odrobiną masła, ciemną czekoladą lub lukrem.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/11/carrot-cake-ciasto-marchewkowe.html