Wykonanie
Wiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam ochotę na wypróbowanie babeczek
czekoladowych z
chili, ale nie wiem czy dzieciakom, by one zasmakowały, dlatego wymyśliłam testowanie mufinek
marchewkowych, bo takich jeszcze ani razu nie robiłam. Postanowiłam zrobić taką bardziej fit wersję i
powiem Wam, że to był świetny pomysł. Wyglądały ślicznie, a jeszcze lepiej smakowały, dlatego zniknęły niemal w tempie ekspresowym. Musicie je koniecznie wypróbować, zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko.
Składniki na ok 12 babeczek1 szkl. startej na drobnych oczkach
marchewki1 szkl.
mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)1/2 szkl.
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki rozpuszczonej
margaryny2
jajaszczypta
soli1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichDokładnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, dodajemy
marchewkę,
jajka, przestudzoną
margarynę i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają natluszczania, łatwo zawsze później wyjąć z nich babeczki i je umyć) do ok 3/4 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 180 st C.
Krem2 łyżki
cukru pudru50 g
masłaopakowanie kremowego
serka Twój Smak z Piątnicy
suszona żurawina do dekoracji
Ucieramy
masło z
cukrem na puch i powoli łączymy z
serkiem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy
żurawiną.
Smacznego