ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe mufinki w kremowych czapeczkach

Marchewkowe mufinki w kremowych czapeczkach

nazwa

Wykonanie

Wiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam ochotę na wypróbowanie babeczek czekoladowych z chili, ale nie wiem czy dzieciakom, by one zasmakowały, dlatego wymyśliłam testowanie mufinek marchewkowych, bo takich jeszcze ani razu nie robiłam. Postanowiłam zrobić taką bardziej fit wersję i powiem Wam, że to był świetny pomysł. Wyglądały ślicznie, a jeszcze lepiej smakowały, dlatego zniknęły niemal w tempie ekspresowym. Musicie je koniecznie wypróbować, zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko.
Składniki na ok 12 babeczek
1 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
1 szkl. mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny
2 jaja
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, dodajemy marchewkę, jajka, przestudzoną margarynę i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają natluszczania, łatwo zawsze później wyjąć z nich babeczki i je umyć) do ok 3/4 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 180 st C.
Krem
2 łyżki cukru pudru
50 g masła
opakowanie kremowego serka Twój Smak z Piątnicy
suszona żurawina do dekoracji
Ucieramy masło z cukrem na puch i powoli łączymy z serkiem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy żurawiną.
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2014/10/marchewkowe-mufinki-w-kremowych.html