Wykonanie
Składniki12 porcjiSpód180 g
mąki pszennej60 g
cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki
aromatu migdałowego125 g
masła (zimnego)2
żółtkaGruszki5
gruszek250 ml
wody125 ml szklanki
białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 szklanki
cukruMasa migdałowa125 g
masła (miękkiego)100 g drobnego
cukru lub
cukru pudru1
cukier wanilinowy1
jajko1 łyżka
brandy (lub
amaretto)125 g mielonych
migdałów40 g
mąkiOraz1/3 szklanki
konfitury morelowej2 łyżki
likieru amaretto (lub
brandy)PrzygotowanieSpódPrzygotować formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 27 - 28 cm .
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
sól,
aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne
masło. Miksować mieszadłem aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać
żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać
mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut.
GruszkiGruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować
wodę z
winem,
cynamonem i
cukrem. Włożyć
gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut.Masa migdałowaMiękkie
masło utrzeć z dodatkiem drobnego
cukru i
cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 minuty). Dodać
jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty na puszystą masę. Dodać
brandy, mielone
migdały oraz
mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.PieczeniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę
migdałową, na wierzchu położyć odsączone
gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały
syrop można wykorzystać do nasączenie
tortu lub do
herbaty.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i trochę przestudzić.Wierzch tarty posmarować glazurą z
konfitury:
konfiturę włożyć do garnuszka razem z
likierem, zagotować. Przetrzeć przez sitko do czystej miseczki. Otrzymaną gładką polewą posmarować wierzch ciasta za pomocą pędzelka.