ßßß Cookit - przepis na Tarta migdałowa z gruszką

Tarta migdałowa z gruszką

nazwa

Wykonanie

Tarta migdałowa z gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym.
Składniki na spód :
180 g mąki pszennej
60 g cukru
szczyta soli
2 żółtka
125 g zimnego masła
Gruszki :
5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3
250 ml wody
125 ml białego, wytrawnego wina
po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu
Masa migdałowa:
125 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru lub pudru
1 jajko
łyzka brandy lu amaretto
125 g mielonych migdałów
40 g mąki
Przygotowanie spodu:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło
Miksować mieszadłem, aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto
Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie gruszek:
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 min. na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 min.
Przygotowanie masy migdałowej:
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem drobnego cukru i cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 min ).
Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 min. na puszystą masę.
Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty, bo pyszny jest.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypałam cukrem pudrem.
Użyłam formę okrągłą o średnicy 25 cm.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/09/tarta-migdaowa-z-gruszka.html