Wykonanie
Tarta migdałowa z
gruszkami gotowanymi w
syropie cynamonowym.
Składniki na spód :180 g
mąki pszennej60 g
cukruszczyta
soli2
żółtka125 g zimnego
masłaGruszki :5
gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3250 ml
wody125 ml białego,
wytrawnego winapo 1/2 łyżeczki
cukru i
cynamonuMasa migdałowa:125 g miękkiego
masła100 g drobnego
cukru lub pudru1
jajkołyzka
brandy lu
amaretto125 g mielonych
migdałów40 g
mąkiPrzygotowanie
spodu:
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
sól,
aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne
masłoMiksować mieszadłem, aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać
żółtka i połączyć składniki w jednolite ciastoUformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz.Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać
mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut.Przygotowanie
gruszek:
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować
wodę z
winem,
cynamonem i
cukrem. Włożyć
gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 min. na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 min.Przygotowanie masy migdałowej:Miękkie
masło utrzeć z dodatkiem drobnego
cukru i
cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 min ).Dodać
jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 min. na puszystą masę.Dodać
brandy, mielone
migdały oraz
mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.
Pieczenie:Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę
migdałową, na wierzchu położyć odsączone
gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały
syrop można wykorzystać do nasączenie
tortu lub do
herbaty, bo pyszny jest.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypałam
cukrem pudrem.Użyłam formę okrągłą o średnicy 25 cm.przepis stąd