Wykonanie
            
Uwielbiam drożdżówki i słodkie bułeczki. Moje dzieci też... albo może to ja sobie tak wmawiam za każdym razem by 
mieć pretekst do ich upieczenia ;) Dziś skusiłam się na bułeczki z bloga Liski . Robi sie je bardzo łatwo w zasadzie tak... przy okazji ;) Świetnie zdadzą egzamin przy podaniu na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z 
masełkiem... i 
dżemem malinowym.... pycha...Z przepisu wyszło mi 9 sporych bułeczek które upiekłam w tortownicy o średnicy 30 cm. Lepiej jednak by było, gdybym rozmieściła je inaczej (np. 8 a nie 9 i tylko jedna w środku) wtedy wyszły by równiótkie :) Nie ma co jednak narzekać bo już i tak nie ma nad czym...bułeczki zniknęły gdzieś... i nikt nie wie gdzie ;) Polecam :)Składniki:600g 
mąki pszennej1 łyżeczka 
drożdzy suszonych lub 20g świeżych40g 
cukru50g 
masła (rozpuszczone)1 
jajko240ml 
mleka (letnie)1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta 
soliSkładniki na kruszonkę:50g 
masła50g 
mąki50g 
cukru2 łyżki posiekanych drobno 
migdałówja dodatkowo dałam odrobinę 
cynamonudo posmarowania:1 
jajko roztrzepane z 1 łyżką 
wodyW przypadku 
drożdzy świeżych zrobić zaczyn (
drożdże wymieszać z małą ilością 
cukru i 
mleka) i zostawić na chwile do wyrośnięcia.W ciepłym 
mleku rozpuścić 
masło, 
cukier i 
sól. Gdy lekko przestygnie dodać roztrzepane 
jajko. Wymieszać z 
mąką i zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto (jest dośc zwarte).Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 , 5 godz (do podwojenia objętości).Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki o średnicy 3-4 cm i układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem ok. 2 cm odstępów. Zostawić do napuszenia ok 30-40 minut.Składniki na kruszonkę szybko zagnieść palcami.Napuszone bułeczki posmarować 
jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 200 stopni i piec ok 20-25 minut (do zezłocenia).Smacznego :)


