Wykonanie
Wielkanoc już niebawem, dlatego po babce przyszedł czas na
ciasteczka. Zainspirowana blogiem „na piecyku”, dalej eksperymentowałam z marcepanem . Doświadczenie się udało,
ciastka wyszły pyszne. Mają jednak sporą wadę… niewytrzymały nawet 24 godzin, wkrótce po upieczeniu wszystkie zniknęły.
Składniki125g miękkiego
masła75g
cukru100g masy marcepanowej1 łyżeczka
syropu amaretto1
jajko2
żółtka200g
mąki pszennejWymieszać miękkie
masło z
cukrem. Marcepan zetrzeć na dużych oczkach i dodać do masy. Całość rozetrzeć na gładką masę.Po kolei dodawać
jajko i
żółtka, za każdym razem dokładnie ucierać. Dodać
mąkę i na koniec
syrop amaretto. Wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i bezpośrednio na papier do pieczenia wycisnąć masę. Za pomocą rękawa można wyciskać różne kształty.Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
SMACZNEGO!