ßßß
składniki(średnica 20 cm):120 g mąki pszennej120 g cukru20 g masła4 jajkaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki i papier posmarować masłem, a następnie oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Jajka umieścić w misie miksera razem z cukrem i ucierać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Kiedy masa będzie jasna i dobrze napowietrzona (znacznie zwiększy swoją objętość) wyłączyć mikser i stopniowo dodawać przesianą mąkę mieszając delikatnie łopatką. Na koniec wlać przestudzone masło i dobrze połączyć. Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C. Studzić przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Aby uzyskać idealnie równy wierzch biszkoptu należy studzić go na papierze do pieczenia odwrócony do góry nogami. Wystudzony biszkopt podzielić na blaty.