Wykonanie
Składniki250 g
miodu150 g
masła180 g
cukru500 g
mąki1
jajko2
żółtka2 łyżki
przyprawy do piernika80 ml
mleka1,5 łyżeczki
sody50 g
orzechów włoskichPrzełożenieok. 400 g
powideł śliwkowych lub 200 g powideł + 200 g masy marcepanowej +
cukier puder do rozwałkowaniaopcjonalnie:
likier amarettoPolewaczekoladowa (200 g
czekolady deserowej, 80 g
masła, 2 łyżeczki
miodu) lub
lukier kakaowy (300 g
cukru pudru, 2 łyżki
kakao, 1/3 szklanki wrzącej
wody, 2 łyżeczki
miodu)Przygotowanie
Miód,
masło i
cukier włożyć do szerokiego garnka i mieszając drewnianą łyżką zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić.Do masy (może być ciepła) dodać
mąkę,
jajko i
żółtka,
przyprawę do piernika i wyrabiać łyżką na jednolitą masę.Wlać
mleko wymieszane z
sodą, dodać bardzo drobno posiekane lub rozdrobnione
orzechy. Wyrabiać drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach przez ok. 10 minut.Masę przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, przekryć podwójnie złożoną ściereczkę oraz uchyloną pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 tygodnie.Dojrzałe ciasto piernikowe wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką i zagnieść gładką kulę. Rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy na równy placek o wymiarach dużej blachy z wyposażenia piekarnika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 35 minut. Ciasto ma się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu.Przekroić pionowo (nie poziomo) na 3 części (3 mniejsze prostokąty), przełożyć powidłami lub jeden blat powidłami a drugi masą marcepanową (należy ją rozwałkować podypując
cukrem pudrem). Przed przełożeniem ciasto można skropić
likierem.Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 tydzień . Po tym czasie ocieplić w temp. pokojowej, podzielić na 3 "kostki" i polać
polewą czekoladową lub lukrem. Przechowywać w pojemniku na ciasto.
Polewa czekoladowa : do rondla włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, pokrojone
masło oraz
miód. Cały czas mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż
czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa. Od razu odstawić z ognia i ostudzić.
Lukier kakaowy :
cukier puder i
kakao przesiać do miski, wymieszać.
Miód rozpuścić w wodzie i zagotować, stopniowo wlewać do
cukru jednocześnie mieszając łyżką aż polewa będzie gładka i błyszcząca.WskazówkiPiernik można upiec w jednej formie 30 x 40 cm (ok. 1 godzina) i podzielić poziomo na 2 blaty.Można też piec po kolei 3 cieńsze blaty w formie 20 x 30 cm przez ok. 20 minut każdy.


