Witajcie! Dalej nic nie piekę, nic nie gotuje ... wszystko teraz za mnie robi Rafał :P. Tak wiec dzisiaj wstawiam przepysznego Miodowca z przepisu jego mamy. Pierwszy raz jadłam go rok temu i po prostu mnie oczarował. Jest obłędnie pyszny, a ja nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta.Składniki na krem:1/2 l mleka250 g kaszy mannykostka masła250 g cukru pudruSkładniki na ciasto:5 szklanek mąki3 żółtka + 1 całe jajko3/4 szklanki cukru pudruszklanka miodu1 łyżeczka sody250 g masłaDodatkowo:powidła śliwkowekilka orzechów włoskich130 g mlecznej czekolady100 ml śmietanyCiasto: mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, oraz dodajemy żółtka. Dodajemy również pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, miód i sodę. Ciasto szybko zagniatamy. Dzielimy je na 3 części. Wszystkie 3 kawałki rozwałkowujemy i pieczemy każdy w osobnej blasze w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 minut (trzeba sprawdzać, jak się zacznie rumienić to znaczy, że jest już dobre).Krem: do gotującego mleka wsypujemy kasze manne. Kostkę masła miksujemy z cukrem pudrem na puch i stopniowo dodajemy po łyżce przestudzonej kaszy.Polewa czekoladowa: na kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w 100 ml śmietanki.Każdy placek smarujemy powidłami i przekładamy warstwą kremu. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową i ozdabiamy wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Wkładamy do lodówki na minimum dobę.Smacznego!